Hlavní obsah

Policie dostala pokutu za údaje v databázi DNA

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Úřad na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) uložil české policii pokutu deset tisíc korun. Bezpečnostní sbor ji dostal za to, že v Národní kriminalistické databázi profilů DNA chce mít data o pachatelích bez ohledu na závažnost trestného činu.

Článek

Ve středu o tom informoval předseda úřadu Igor Němec. Podle něj byla pokuta uložena za to, že policie neprovedla nápravná opatření.

„V kriminalistické databázi mohou být pouze profily těch osob, jejichž citlivé osobní údaje lze zpracovávat podle zákona o policii s ohledem na povahu trestného činu,“ informoval ve středu úřad.

Podle úřadu je tak zřejmé, že například při odsouzení za daňové podvody, neplacení alimentů, pomluvu apod. není třeba odebírat profily DNA a vkládat je do databáze.

Naopak policie i nadále trvá na tom, že při zpracování údajů v databázi nemá zákonem stanovenou povinnost přihlížet k povaze trestného činu.

Reklama

Výběr článků

Načítám