Hlavní obsah

Policie dopadla šéfa mukačevské brigády

Právo, ČTK, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) před vánocemi úspěšně udeřili v operaci Jouda proti gangsterům z podkarpatské mafie známé jako mukačevská brigáda. Ve vyšetřovací vazbě skončil šéf této brigády, dva jeho gangsteři i dva čeští pohůnci.

Foto: Tomáš Vítámvás

Vánoční pohár 2013 ve šprtci, Žďár nad Sázavou

Článek

"Policejní rada obvinil před vánočními svátky pětatřicetiletého šéfa mukačevské brigády M. M. a jeho třiadvacetiletého V. M. pobočníka z pokusu vydírání. Soud vyhověl žádosti o uvalení vyšetřovací vazby," sdělila v úterý mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Detektivové ÚOOZ mafiánovi dokázali, že přikázal pobočníkovi V.M., šestadvacetiletému Ukrajinci P.Z. z mukačevské brigády a dalším osobám z této mafie sledovat bývalého partnera jeho družky. Měli za úkol oběť vlákat ho do bytu, kde si s ním M. M. chtěl vyřídit osobní účty. K tomu už díky včasnému zásahu policie nedošlo.

Na stopu šéfovi mukačevské brigády detektivové přišli při rozkrývání případu vydírání a oloupení dvou mužů z Moravy, ve kterém sehrál hlavní roli Ukrajinec P. Z.

Místo koberců vydírání

V červenci letošního roku vylákal P.Z. za pomoci 44letého V.J. z okresu Praha-východ a 52letého J.U. z Moravské Ostravy dva muže z Moravy do luxusního rodinného domu Ukrajince P.Z. v okrese Praha východ pod záminkou nákupu perských koberců.

"Údery pěstí do břicha, zad a ledvin donutili muže podepsat příjmový doklad za prodej koberců ve výši přes jeden milion korun, aniž by peníze dostali. Ve prospěch spolupachatelky J.U. byli nuceni podepsat dvě smlouvy, dodací list a směnku na částku necelých dvou milionů korun," řekla mluvčí o případu.

Oba poškozené muže obrali o mobilní telefony, hodinky, zlaté řetízky. Ukrajinec P.Z. si navíc ponechal koberce v hodnotě 1,7 miliónu korun jako zástavu za splacení vynuceně podepsané směnky.

Všchni skončili ve vazbě

Ukrajince P.Z. a oba české spolupachatele policejní rada před vánocemi obvinil z vydírání a loupeže. I v tomto případě soud uvalil na všechny tři obviněné vyšetřovací vazbu.

"Mukačevská brigáda je součástí zločineckých struktur operujících na našem území. Její příslušníci se zabývají hlavně vybíráním výpalného od podnikatelů, legalizací výnosů z trestné činnosti na našem území formou zakládání fiktivních firem. Dále organizují nelegální zaměstnávání osob z Ukrajiny, které odírají o část výdělku," charakterizoval v úterý mukačevské zločinné uskupení detektiv ÚOOZ seznámený s operací Jouda. Zdůraznil, že policie uvěznění šéfa mukačevské brigády a jeho obvinění z pokusu vydírání považuje za úspěch.

"Pro někoho to může být málo. Musíme si však uvědomit, že mafiánští bosové pracují v přísném utajení, vydírají svědky a přikazují je vraždit, mají dost lidí na zametání stop a ničení důkazů. Získání dostatečných důkazů pro obvinění a uvěznění je proto vždy úspěch," řekl v úterý Právu detektiv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám