Hlavní obsah

Policie dnes měří rychlost aut na místech určených lidmi

Praha

Na více než tisícovce míst po celém Česku budou dnes policisté měřit rychlost projíždějících aut. Lokality, kde budou dohlížet na dodržování nejvyšší povolené rychlosti, vybrali z 10 796 míst, která jako riziková označili v únoru lidé na webu vzniklém k evropské dopravněbezpečnostní akci Speed Marathon. Sdělila to policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Foto: Petr Horník, Právo

Měření rychlosti. Ilustrační foto

Článek

Podle ní je cílem akce přimět řidiče k dodržování rychlosti a snížit rizikové situace, které mohou zapříčinit dopravní nehody.

V souvislosti s preventivní akcí policie počátkem února oslovila veřejnost s návrhem, aby označila na mapě Speed Marathonu místa, která považuje za riziková a vhodná ke kontrole rychlosti. Na mapě se poté sešly tipy na 10 796 míst.

„Policisté označená místa a lokality vyhodnotili a na základě předem určených kritérií jako například konkrétní dopravněbezpečnostní situace v dané lokalitě, množství dopravních nehod nebo frekvence provozu vybrali 1047 míst, kde bude měření rychlosti probíhat,” uvedla Kropáčová. Doplnila, že jednou z lokalit, které lidé nejvíce označovali, byla silnice I/14 mezi Ústím nad Orlicí a Českou Třebovou.

Nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky bylo loni v Česku nejčastější příčinou dopravních nehod. Při takových nehodách loni zemřelo 86 lidí z celkových 545 úmrtí na českých silnicích.

Anketa

Dodržujete za volantem vždy rychlostní limity?
Ano
36,7 %
Ne
63,3 %
Celkem hlasovalo 673 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám