Hlavní obsah

Policie chytila 3 únosce podnikatele a jeho dcery, jeden uniká

Novinky, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kriminalistům se podařilo velice rychle vyřešit případ, při kterém vyděrači unesli pražského podnikatele a jeho tříletou dceru. Tři ze čtveřice pachatelů jsou již za mřížemi. Poslední pachatel prchá se dvěma milióny korun výkupného.

Foto: Policie ČR

Foto z místa události

Článek

Čtyřčlenná skupina akci provedla v noci z 10. na 11. září. Tři muži, které na dálku řídil jejich šéf, zastavili podnikatele, jenž byl ve voze se svou dcerou, na výpadovce z hlavního města v oděvech připomínajících policejní stejnokroje. Zajali je a odvezli na Tachovsko. "Nejprve kontaktovali manželku s tím, aby sehnala pět miliónů korun jako výkupné. Otce s dítětem drželi ve velice drsných podmínkách v rekreačním domku. Muže však záhy propustili, aby sehnal výkupné. Jeho žena nás však už mezitím kontaktovala, takže jsme zahájili akci," sdělil Ivan Smékal, šéf pražských kriminalistů.

Po předání peněz únosci podnikatele i jeho tříletou dceru propustili. Policii se podařilo12. září v Rumburku na Děčínsku zadržet tři pachatele a necelé tři milióny korun z výkupného. Čtvrtý zatím i se dvěma miliony korun uniká. Policisté také zjistili, že rukojmí byla zadržována v rekreačním domku na Tachovsku, který patří otci jednoho z pachatelů.

Zřejmě vyřizování účtů

"Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o vyřizování účtů mezi bývalými obchodními partnery. Vzhledem k tomu, že vyšetřování pokračuje, nemohu sdělit další podrobnosti. V současné době však už máme dostatek důkazů, abychom mohli tři pachatele obvinit. Za únos jim hrozí trest odnětí svobody na pět až dvanáct let," řekl František Brázdil, velitel útvaru pro boj s organizovaným zločinem.

Trest za únos dítěte bývá přísnější

Podle jednoho ze soudců, který si nepřál být jmenován, v případě únosu dítěte soud zřejmě sáhne k exemplárnímu potrestání. "V některých zemích je únos dítěte trestán stejně jako vražda," uvedl soudce.

Dosud unikající pachatel je osmadvacetiletý Čech s kriminální minulostí, stejně jako ostatní únosci. Je 190 centimetrů vysoký, silnější postavy, má tmavé, na ježka ostříhané vlasy. Podle policistů nemá cestovní pas a s největší pravděpodobností se dosud zdržuje na našem území.

"Je to typ zločinu s jakým jsme se již dlouhou dobu nesetkali. Vyděračů sice máme v poslední době dost, ale většinou vydírali stát a ne občany. Nejhorší na celé věci je, že holčička zažila hrozné psychické trauma, ze kterého se bude dlouho vzpamatovávat. Vždyť strávila skoro tři dny se zavázanýma očima," prohlásil Smékal.

Související témata:

Výběr článků

Načítám