Hlavní obsah

Policie chce postavit Spyru znovu před soud kvůli Babišovi

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie tento týden po více než dvou letech znovu navrhla postavit před soud polského lobbistu Jacka Spyru, kterého viní z pokusu o desetimiliónový podvod na miliardáři a majiteli společnosti Agrofert Andreji Babišovi. „Dnešního dne jsme od policie obdrželi návrh na podání obžaloby. Ta bude podána do konce října. Stále jde o pokus podvodu,“ řekla v úterý Právu mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jacek Spyra u soudu

Článek

Spyrovi, který je známý jako hlavní svědek úplatkářské aféry nazvané „pět na stole v českých“, hrozí podle nového trestního zákoníku až desetiletý trest vězení. Případ se táhne už od května roku 2007, kdy Spyra podle obvinění požadoval na jedné ze schůzek v budově Agrofertu deset miliónů korun za to, že zabrání Babišově možné kriminalizaci či vyšetřování v Polsku kvůli jeho aktivitám při privatizaci petrochemického gigantu Unipetrol.

Babiš však prostřednictvím svého advokáta vše oznámil policii, která po další schůzce v Agrofertu Spyru i jeho domnělého komplice, podnikatele Tomáše Kejlu, zatkla. Polský lobbista pak strávil ve vazbě přes čtyři měsíce.

Kejla zůstal sice na svobodě, ale v listopadu 2007 náhle zemřel kvůli požití léků ve spojení s alkoholem. Policie pak předloni na jaře navrhla Spyru z pokusu o podvod obžalovat, což v květnu téhož roku státní zástupkyně učinila.

Pražský městský soud však v následném neveřejném jednání nařídil vrátit kauzu policii k došetření. „Soud tam požadoval doplnit vyšetřování o výslechy polských prokurátorů,“ přiblížila v úterý Zenklová.

Čekání na právní pomoc

Právě kvůli tomu se následné šetření policie protáhlo o další dva a půl roku. Detektivové totiž museli počkat na právní pomoc z Polska, která přišla nedávno. Je v ní mimo jiné výslech krakovského prokurátora Marka Welny, který se podílel na polském vyšetřování údajné korupce při privatizaci českého Unipetrolu. Ten koupila v roce 2004 od státu polská firma PKN Orlen. Welna se kvůli vyšetřování dokonce účastnil v roce 2006 v ČR výslechů bývalých politických špiček z řad někdejších premiérů či ministrů českých vlád.

Policie tedy podala nový návrh na obžalobu Spyry až poté, co obdržela zmíněnou právní pomoc z Polska. Sám obviněný včera Právu k případu zopakoval, že se ničeho nezákonného nedopustil a že Babiše nechtěl podvést.

„Samozřejmě, že jsem nevinný. Ani z výslechu Welny se nepotvrdilo, že bych se v té věci nějak v Polsku angažoval,“ podotkl v úterý Spyra.

Ten už od počátku tvrdí, že po Babišovi nikdy ve skutečnosti žádné peníze nechtěl, šlo prý jen o cílenou provokaci, kterou chtěl prokázat možné korupční jednání samotného šéfa Agrofertu.

V jiné kauze osvobozen

Spyra doufá, že případné soudní líčení dopadne stejně jako to úterní, kdy jej pražský městský soud zprostil obžaloby z pokusu o podvedení Komerční banky (KB) nekrytými šeky.

Podle spisu Spyra jako společník firmy International Consulting předal v roce 2002 německému notáři Michaelu Schwademu celkem tři šeky s padělanou garancí KB. Dvěma z těchto šeků dokládali Spyra s německým obchodním partnerem Hartmutem Ruppem svou solventnost při uzavírání obchodu s nemovitostmi, ačkoliv věděli, že šeky nejsou kryté. Třetí šek sloužil jako záruka splacení kupní ceny za obchodní podíly firmy Astor. Schwade všechny tři šeky předložil postupně v září 2002 a v lednu 2003 německým bankám, KB ale odmítla jejich proplacení. Pokud by je proplatila, přišla by o téměř 240 milionů korun.

Podle úterního, zatím nepravomocného verdiktu soudu, však k potrestání Spyry chyběly přímé důkazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám