Hlavní obsah

Policie chce poslat Baláka k soudu. Kvůli traktoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeští kriminalisté chtějí dostat před soud bývalého ředitele Lesní správy Lány (LSL) Miloše Baláka a další dva muže. Všechny tři navrhli obžalovat z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Kauza se týká traktoru, který patří Balákově manželce. Stroj podle policie nechali opravit za peníze lesní správy, potažmo Pražského hradu. LSL je příspěvková organizace Kanceláře prezidenta republiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák

Článek

Muž spjatý s érou předchozí hlavy státu Miloše Zemana a jeho kancléře Vratislava Mynáře jakoukoli vinu odmítá, případ se ho prý prakticky vůbec netýká. Společně s Balákem chtějí policisté poslat k soudu také Štěpána Stanického, který má v lánské oboře na starosti středisko myslivosti, a opraváře Michala Krýzu.

„Dne 4. dubna podala Služba kriminální policie a vyšetřování, odbor hospodářské kriminality, návrh na podání obžaloby proti třem mužům, a to pro trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku. Návrh byl podán na Okresní státní zastupitelství v Rakovníku,“ sdělila Novinkám mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. Za zmíněný trestný čin hrozí v případě odsouzení až dva roky vězení anebo zákaz činnosti.

Šéf rakovnických žalobců Lukáš Hossinger následně Novinkám potvrdil, že návrh obdrželi a v nejbližších týdnech ho vyřídí. „Zatím nebylo ve věci rozhodnuto. Předpokládám, že v květnu by mělo být jasno,“ uvedl Hossinger.

Ústavní soud: Zeman milost pro Baláka pořádně nevysvětlil

Domácí

Státní zástupci nyní mohou buďto návrhu policie vyhovět a poslat případ s obžalobou k okresnímu soudu, nebo věc vrátí kriminalistům k doplnění dokazování, třetí možností je pak zastavení trestního stíhání obviněných mužů. To ostatně Balák se svým obhájcem chtěli. Policisté ale byli jiného názoru.

Faktura na jiný traktor

Případ se podle dřívějších informací Deníku N datuje už k 28. prosinci 2020, kdy Lesní správa Lány pod Balákovým vedením podepsala s jeho manželkou Irenou Balákovou nájemní smlouvu na používání traktoru značky Zetor. Vyšetřovatelé prý zjistili, že zhruba 14 dní po podepsání smlouvy dal Balák pokyn svému podřízenému Stanickému, aby vystavil fakturu na opravu kol traktoru za 200 tisíc korun bez DPH. Podle policie přitom nešlo o běžnou údržbu, a traktor navíc nebyl v seznamu majetku LSL. Aby obešli tento problém, nechali prý vystavit fakturu na fiktivní opravu jiného traktoru patřícího lesní správě. Kriminalisté za to trojici mužů obvinili loni v listopadu.

„Máte nějaký traktor, který tam pět let jezdí. Rozbije se při práci pro lesní správu, vedoucí střediska (Stanický) ho tedy nechá opravit. Já pod tím nejsem podepsán a ani o tom pořádně nevím, a za to mě chtějí obžalovat? Vůbec se mě ta věc netýkala,“ řekl tento týden Novinkám Balák, který s návrhem na obžalobu jednoznačně nesouhlasí.

Balák: Nic jsem si neobjednal

„Já jsem žádnou opravu traktoru své manželky nezadal a neobjednal, což jsem i policii vysvětlil. Samozřejmě se to ale zase ušilo na mě,“ podotkl Balák, který ale už podle svých slov přesto uhradil lesní správě částku 198 tisíc korun. Míní, že ho jako muže spojeného s předchozí prezidentskou kanceláří chtějí zlikvidovat a udělat z něj „největšího zločince“.

Balák byl v minulosti hned dvakrát za své jednání v čele Lesní správy Lány pravomocně odsouzen. V prvním případě mu jen dva dny poté, co dostal předloni v březnu tři roky vězení za projekt zpevnění levých břehů kolem vodní nádrže Klíčava v Lánské oboře, udělil tehdejší prezident Zeman milost.

„V této věci nevznikla žádná škoda, naopak jsem lesní správě, a tedy státu, ušetřil 450 milionů korun oproti původním odhadům,“ řekl k tomu Novinkám Balák.

V druhé kauze týkající se údajně nevýhodného prodeje kamene vytěženého v Lánské oboře mu soud loni v březnu uložil pravomocně peněžitý trest 870 tisíc korun, který Balák postupně platí v měsíčních splátkách. On sám od počátku vinu odmítá s tím, že naopak i v rámci tohoto projektu ušetřil lesní správě peníze.

Balák: Odsuzující rozsudek je pro mě nepřijatelný, podám dovolání

Krimi

„Tvrdím, že věc, za kterou jsem byl odsouzen k peněžitému trestu, se nestala. Naopak je to úplně obráceně. Tam nedošlo k žádné škodě, ale zachránil jsem poměrně významné finance pohybující se kolem částky šest milionů korun pro lesní správu. Proto je to pro mě absolutně nepochopitelný verdikt,“ poznamenal už loni Balák, který však následně neuspěl ani s dovoláním u Nejvyššího soudu.

Nadále se léčí

Vystudovaný lesník pracoval v lesní správě od prosince 2013, přičemž o dva měsíce později se stal ředitelem této příspěvkové organizace, která se stará o rozsáhlou Lánskou oboru patřící Pražskému hradu. Do funkce si ho vybral kancléř Mynář, ale než ji dostal, musel Balák podle svých dřívějších slov podstoupit několik pohovorů, protože měl tři jiné konkurenty.

Po několika mediálních i trestních kauzách a tlaku na svou osobu rezignoval sám na funkci po devíti letech koncem roku 2022. Poté v lesní správě působil jako samostatný referent, ale loni v únoru odešel kvůli závažnému onkologickému onemocnění na nemocenskou. S definitivní platností pak v LSL skončil na vlastní žádost k letošnímu 31. lednu a je i nadále na nemocenské.

„Na vyšetření mi našli nádor v tlustém střevě a jsou tam ještě další nálezy, metastáze, v jiných vnitřních orgánech,“ přiblížil Balák loni v březnu.

Následně absolvoval úspěšnou operaci střeva a nyní pokračuje jeho léčba rakoviny pomocí chemoterapie a bioterapie. Nemocenská mu měla končit v poslední únorový den, ale podle jeho nynějšího vyjádření mu ji prodloužili o další tři měsíce. Do nového zaměstnání tedy dosud nenastoupil.

Zemanův ředitel Balák po deseti letech v Lánech končí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám