Hlavní obsah

Policie bojuje proti drogám erotickým klipem

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Moravskoslezská policie bije na poplach kvůli přibývajícímu počtu případů spojených s uživateli drog. Policie dopadla více výrobců pervitinu i dealerů. Meziroční nárůst je mezi 15 až 20 procenty. Na sever Moravy a do Slezska se navíc dostávají také zcela nové syntetické drogy, které jsou nebezpečné pro svůj pozdější účinek na tělo. Proto může dojít k předávkování i smrti většinou mladého uživatele. Novináře o tom v úterý informoval ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Bereš? Zemřel! Klip pro boj proti drogámVideo: Policie ČR

 
Článek

„Nejčastěji se v našem kraji vyskytují ty levnější drogy, jako je marihuana a pervitin. Stále častěji se však objevují i nové syntetické drogy, u kterých je větší riziko předávkování s fatálním následkem,“ líčil Kužel s tím, že tou nejrizikovější skupinou jsou právě mladí lidé už i na základních školách.

„Proto přicházíme s novou preventivní kampaní, která dostala název Bereš? Zemřeš! Její součástí jsou letáky, videa a audio spoty, které ukazují, jak moc nebezpečné drogy můžou být,“ popisoval ředitel policie.

Foto: Policie ČR

Moravskoslezská policie spouští novou protidrogovou kampaň, která cílí na děti a mladistvé. Jmenuje se Bereš? Zemřeš!

Spot, v němž smrtka láká mladé, naivní lidi a nabízí jim pomocí drog skvělou budoucnost, tedy smrt, chce policie umístit na internet. Do klipu tvůrci mimo jiné zařadili i pasáž se souložící dvojicí. „Tam se totiž mladí lidé pohybují nejvíce. Materiál dostanou navíc k dispozici všechny školy v kraji, které projeví zájem. Letáky už visí ve vozidlech ostravské hromadné dopravy,“ upozornila mluvčí krajské policie Gabriela Holčáková.

Podle Igora Dvořáčka z Ústavu soudního lékařství ostravské fakultní nemocnice přibývá i řidičů, kteří za volant usedají pod vlivem drog. „Více se také bohužel setkáváme i s těhotnými ženami, které během těhotenství užívají pervitin,“ řekl.

Zabil ho dárek

Dodal, že před časem policisté zaznamenali i případ úmrtí jednatřicetileté ženy, která zemřela během takzvané toxické psychózy, při které se může objevit i paranoia.

„Nejprve to vypadalo, že žena zemřela násilnou smrtí, že ji někdo ubil. Měla totiž na sobě řadu zranění, ležela navíc ve zcela zdemolovaném bytě. Později však soudní lékaři zjistili, že žádné z těchto zranění nebylo smrtelné. Zemřela na otok mozku po předávkování drogami,“ líčil jeden z mnoha tragických případů soudní lékař.

V Moravskoslezském kraji ročně zemře kvůli zdravotním následkům užívání narkotik několik desítek lidí. Policie zaznamenala případy úmrtí dívky, která pervitin dostala za brigádu. Zemřel i mladík, který stejnou drogu dostal na narozeniny jako dárek. Užil jej a ještě během oslavy zemřel. Tento příběh je zachycen i v jednom audio spotu v nové preventivní policejní kampani.

Reklama

Výběr článků

Načítám