Hlavní obsah

Policie a státní zástupci zabavili zločincům přes 10 miliard korun

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Od roku 2011 úřady zajistily zločincům majetek v hodnotě 63 miliard korun, z toho 10,3 miliardy korun bylo definitivně odčerpáno, tedy nevrátilo se pachatelům. A kdyby se chtěl někdo vozit například v autě po zločinci nebo si koupit jeho dům, má možnost si koupit zajištěné věci na internetovém portálu cenza.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do roku 2010 se podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana často stávalo, že pachatelé skončili ve vězení, ale po návratu si mohli užívat nelegálně získaného majetku. Od té doby se vyprofilovaly tři stovky specialistů na státním zastupitelství a u policie, kteří se specializují na finanční šetření, tedy zkoumají, jak podezřelý žil, kde na to bral peníze, stopují finanční transakce či hledají, kde by mohl být majetek ukrytý či převedený i v rámci rodiny.

Čtveřice odklonila bezmála dvě miliardy, tvrdí žalobce a poslal případ k soudu

Krimi

Finanční šetření se tak stává důležitou součástí vyšetřování nejen složitých kauz. „Za poslední roky je to nejhmatatelnější nástroj na poli hospodářské kriminality, který se už také přesouvá i do oblasti krádeží nebo obchodů s lidmi,“ pochvaloval si ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek.

Jsme schopni oproti představě, že jsou nedotknutelné, zajistit i virtuální měny.

Podle šéfa elitních detektivů přitom nejde jen o obyčejné zajištění majetku, ale také o to, aby se jeho držení či správa státu vyplatila. „U nemovitostí nebo peněz nejsou náklady velké. Ale problém je u aut, elektroniky nebo věcí jako třeba tabák. Náklady na zajištěné auto, které se po roce prodá, činí 8200 korun. Pokud to auto stojí zajištěné více let, tak už potřebuje odbornější servis a náklady na to činí čtyřicet až padesát tisíc ročně,“ upozornil Mazánek.

Zpronevěra stovek milionů: Policie navrhla obžalovat exmanažery Škoda JS

Krimi

Proto se stát přes Centrum zajištěných aktiv pod ministerstvem vnitra snaží zajištěné vozy či elektroniku prodat již v rané fázi trestního řízení. „Asi si pamatujeme období, kdy zajištěné luxusní vozy roky doslova hnily na policejních parkovištích. Nynější postup chrání ekonomickou hodnotu věcí a je výhodný pro stát, ale i pro podezřelé, kdy v případě jejich neodsouzení dostanou zpět příslušnou kupní cenu,“ vysvětlil Zeman.

Na webovém portálu cenza stát nyní nabízí téměř dvě desítky aut, elektroniku, oblečení, ale třeba i hry pro děti. „Pokud lidi uvidí, že jsme schopní majetek zajistit a že si ho neužijí, tak třeba je to odradí od trestné činnosti. Jsme schopni oproti představě, že jsou nedotknutelné, zajistit i virtuální měny,“ dodal Mazánek. Kromě běžných věcí detektivové zajistili například letadlo, loď nebo i dostihového koně. „Ten se ale vracel pro náročnost péče,“ přiznal Mazánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám