Hlavní obsah

Policie a internet - hudba budoucnosti

Novinky, Stanislav Dvořák
PRAHA

Policista v terénu zadá do svého příručního terminálu výrobní číslo autorádia nebo mobilního telefonu, a ihned zjistí, zda nebyl ukradený. Zloděj nebo překupník je snadno usvědčen. Zatím to zní jako pohádka, ale v blízké budoucnosti prý bude v ČR taková technologie běžná.

Foto: Jiří Smutný

MOÚ v Brně

Článek

Internet skýtá policii obrovské množství možností, jak zlepšit a urychlit pátrání po věcech i lidech. Zatím ale na síť nejsou připojena všechna oddělení.

"V současné době disponuje každé oddělení Policie ČR počítačovou technikou, čemuž výrazně napomohla realizace projektu Phare. V roce 2003 bylo z prostředků tohoto projektu zakoupeno více než 3 600 počítačů určeným právě základním útvarům policie, které prakticky nepřetržitě pracují s policejními informačními on-line systémy," sdělila Novinkám policejní mluvčí Lucie Uhlířová.

Policie v uplynulých měsících testovala využití internetové sítě a na základě tohoto projektu rozhodla o připojení každého základního útvaru policie do této sítě. To ale neznamená, že už internet funguje na každé služebně. "Toto rozhodnutí bude realizováno průběžně dle finančních možností," upřesnila Uhlířová.

Jak si policisté rozumí s počítači

Všichni policisté jsou prý průběžně proškolováni v používání počítačových programů užívaných v prostředí policie, navíc na každém okresní ředitelství policie působí tzv. školitel, jehož úkolem je školit policisty v systému vkládání dat do policejního informačního systému ZIS 2000 (Základní informační systém). Jeho zavedení bylo pro policii zlomovým okamžikem, protože přineslo zrušení většiny manuálně vedených evidencí.

Policista, který slouží v jednom okresním městě a nepřál si být jmenován, Novinkám potvrdil, že počítačové vybavení jeho pracoviště se minulý rok o dost zlepšilo. "Není ale výjimkou, že tu pořád píšou na psacích strojích. A co se týká nějakého organizovaného školení o počítačích a internetu, to u nás nebylo, všechno jsem se naučil tak nějak sám, nebo se někoho zeptám," vysvětloval mladý strážce zákona.

Digitální boj proti kapsářům

Hlídkám na ulici by pomohlo, kdyby mohly například kapsáře vyfotit přímo při činu. Zatím však nemají digitální fotoaparáty. "S jejich nákupem do budoucna počítáme. To souvisí i se záměrem tzv. elektronického spisu," uvedla Uhlířová. Už teď ale mají mít všichni přístup k systému TELEFOTO, kde najdou fotky hledaných osob.

Ideální by bylo, kdyby mohla policie v terénu kontrolovat i původ různých předmětů, jako jsou mobily, fotoaparáty či počítače podle výrobních čísel. Zatím jsou v provozu pouze dataterminály PDA Borkat MATRA-PEGAS, které využívají připojení k systému MATRA ve služebních autech. Díky tomu mají muži zákona přístup k on-line evidenci obyvatel a aut, ale ukradený telefon neodhalí.

Podle mluvčí se právě dokončuje rozšíření funkcí tohoto přístroje, díky kterému by mohl policista před nástupem do služby stáhnout na paměťovou kartu databázi odcizených věcí i osob, po nichž je v jeho rajónu vyhlášeno pátrání. V nejbližší době má mít tato zařízení každá motorizovaná hlídka. Pokud se to podaří, zloději a překupníci budou mít podstatně těžší život.

Anketa

Mělo by se dávat více peněz na techniku pro policisty?
Ano
87,4 %
Ne
12,6 %
Celkem hlasovalo 358 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám