Hlavní obsah

Policejní Jestřáb trestal hlavně rychlost

Právo, Novinky, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRATISLAVA

Policie v pondělí zveřejnila první výsledky mezinárodní policejní akce Jestřáb. Vyplývá z nich, že čeští řidiči stále neumí dodržovat povolenou rychlost - tento prohřešek byl nejčastější (8505 případů). Mnoho lidí také nepoužívá bezpečnostní pásy (1352).

Článek

Asi 2000 policistů řešilo během Jestřába 13 856 přestupků. Tradičně nejvíce lidí porušilo nejvyšší povolenou rychlost, nepoužívání bezpečnostních pásů také v policejních statistikách není žádnou novinkou.

Poměrně mnoho lidí jezdilo pod vlivem alkoholu a drog (222). Řízení v opilosti je v ČR téměř národním sportem. Ačkoliv i malé množství alkoholu drasticky snižuje schopnosti řidiče, objevují se u nás rekordmani, kteří jezdí se 4-8 promile alkoholu v krvi.

"Vzhledem k tomu, že se jednalo o dopravně bezpečnostní akci evropského rozměru, do které bylo zapojeno celkem 6 zemí, byl Policií ČR statisticky sledován i podíl cizinců ze zúčastněných států na počtu zjištěných přestupků. Těch se cizinci dopustili celkem v 693 případech. Největší podíl na tomto čísle má stejně jako u našich řidičů, překročení maximální povolené rychlosti, kterých bylo naměřeno 514," uvedl Pavel Hanták z policejního prezídia.

Jestřáb začal před týdnem v celé střední Evropě. "Akce probíhá v koordinaci s policejními sbory okolních států. Zaměřena je především na nejzávažnější přestupky v dopravě, zejména tedy na nedodržování maximální povolené rychlosti a na požití alkoholických nápojů řidiči před a během jízdy," řekl k úvodu akce Pavel Hanták z preventivně informační skupiny policejního prezidia.

Na Slovensku výsledky velmi podobné

Řidiči si museli dávat pozor na Slovensku, v České republice, Polsku, Rakousku, Maďarsku a Slovinsku. Za vyhodnocení celé akce s názvem Jestřáb je zodpovědné Slovensko, respektive ministr vnitra Vladimír Palko, který přišel s návrhem na její uspořádání.

Výsledky ze Slovenska už jsou také známy. Tamní policisté udělili pokuty v celkové výši 23 miliónů korun. Jak potvrdil mluvčí slovenské policie Vladimír Gemela, do akce bylo na území Slovenska zapojeno 7195 policistů a 472 příslušníků vojenské policie a celníků.

"Celkově bylo zjištěno 32 tisíc přestupků a bylo odhaleno 43 trestních činů. Bylo vypátrano 30 hledaných osob," dodal Gemela. V největším počtu řidiči překračovali povolenou rychlost (14 tisíc případů), nepoužívali bezpečnostní pásy (5000) a před jízdou pili alkohol (384).

Reklama

Výběr článků

Načítám