Hlavní obsah

Polák s psychózou řádil v Krušovicích. Za pokus o vraždu dostal šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šestiletý trest vězení spojený s ambulantním psychiatrickým léčením uložil v úterý Krajský soud v Praze Marcinu Józefovi Filipkovi (44), který podle nepravomocného verdiktu pobodal loni muže v Krušovicích. Filipek se k činu víceméně přiznal, tvrdil, že mu hlasy v hlavě říkaly, že mu chce muž uříznout uši.

Foto: Novinky

Obžalovaný Marcin Józef Filipek

Článek

„Co se týče žalovaného skutku, soud neměl žádné pochybnosti o jeho průběhu a následcích,“ uvedl v odůvodnění předseda senátu Jiří Wažik s tím, že sám Filipek se k činu doznal a usvědčují ho i výpovědi samotného pobodaného či dalších svědků.

„Je jednoznačné, že obžalovaný bodnul pěti ranami poškozeného,“ řekl Wažik a s odkazem na znalce podotkl, že Filipek musel vědět, že pokud útočí kuchyňským nožem s dvaceticentimetrovou čepelí, může s ním zabít.

Napadení v Krušovicích, odvezli pobodaného muže

Krimi

Filipek pobodal muže loni v listopadu v Krušovicích na Rakovnicku. Před obytným domem ho pětkrát bodl do hrudníku. Život napadenému zachránila jak aktivní obrana, tak i jeho tělesná konstituce.

„Už si dobře nepamatuju, jak to bylo. Slyšel jsem nějaký hlasy. Ty mi říkaly, že mi má poškozený uříznout obě uši,“ uvedl Filipek na začátku srpna u soudu. Hlasy prý slyšel asi tři dny před činem.

Den před činem se procházel po Krušovicích nahý.

Hlasy mi říkaly, že mi chce uříznout uši, prohlásil muž k pokusu o vraždu

Krimi

V úterý vypovídal u soudu i pobodaný muž, který uvedl, že se potkali s Filipkem před domem. Ten mu prý sdělil, že mu uřízne uši, na což ale muž nijak zvlášť nereagoval a šel k sobě do bytu.

„Když jsem se vracel dolů, už na mě čekal s nožem. Prý jsem mu řekl, že je zkurvysyn. To si nepamatuju. A tím to začalo, prý je to nějaká nadávka do mámy, ale s tím jsem to nikdy neměl spojené. Nemyslel jsem, že je to nadávka na rodiče,“ vypověděl muž.

Filipek byl v době činu střízlivý, podle testů neměl v sobě alkohol ani jiné drogy. Podle znalkyň z oboru psychologie a psychiatrie má nicméně Filipek depravaci osobnosti způsobenou dlouhodobým nadměrným požíváním alkoholu a trpí toxickou psychózou. V době činu nebyl Filipek nepříčetný, jeho příčetnost byla ale podstatnou měrou snížená, což se odrazilo i na výši uloženého trestu.

Za pokus o vraždu Polákovi hrozilo 10 až 18 let vězení, státní zástupce navrhoval trest kolem 12 roků. Soud nakonec přihlédl ke zdravotnímu stavu Filipka i dalším okolnostem a trest uložil pod zákonnou hranicí trestní sazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám