Hlavní obsah

Poláci bez vybavení vyrazili na Sněžku a málem zmrzli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málem tragicky skončil horský výlet dvou Poláků. Muži ve věku 26 a 36 let vyrazili v pátek odpoledne z polského Karpacze směrem ke Slezskému domu na úpatí Sněžky. Krkonoše tehdy stihla silná bouře, kdy oblohu křižovaly blesky.

Záchrana dvou Poláků v KrkonošíchVideo: GOPR Karkonosze

 
Článek

Túra kvůli více než stokilometrovému větru kombinovanému deštěm se sněhem při teplotách pod bodem mrazu skončila po odhadem necelých deseti kilometrech pod Kotlem jezera Malý Staw v oblasti polské Spálené strážní věže.

„Dostali jsme zprávu, že jsou v nesnázích, sešli z cesty a potřebují pomoc. Jeden prý zkolaboval, a nebyl schopen pohybu. Okamžitě vyrazila čtyřčlenná skupina záchranářů na sněžných skútrech,“ přiblížil Gregor Tarczewski z polské horské služby GOPR.

Dvojice Poláků měla na úbočí Sněžky velké štěstí, když na trase potkali náhodného turistu vybaveného na rozdíl od nich na túru v extrémně náročných klimatických podmínkách.

Muž oba vyčerpané a podchlazené ztracence dovedl se značným úsilím na křižovatku u Spálené strážní věže, kde společně počkali na příjezd záchranářů.

Horská služba odvezla ze Sněžky tři vyčerpané turisty, jeden byl jen v trenkách

Krimi

Pomoc přišla doslova na poslední chvíli. Promrzlé turisty, z nichž jeden měl tělesnou teplotu 32 stupňů, svezli záchranáři zprvu do nedaleké horské boudy, odkud po nezbytné stabilizaci organismu pomocí pomůcek, které pomáhají udržet tělesnou teplotu, pokračovali do nemocnice. „Byla to rychlá a efektivní akce,“ podotkl Tarczewski.

Záchranáři z Krkonoš nabádají k opatrnosti a hlavně k odpovídající výstroji a výzbroji. Oblečení a výbava polských turistů, kteří si vyrazili na podvečerní horskou túru mj. bez baterky, aktuálním podmínkám na horách zdaleka neodpovídala.

Foto: GOPR Karkonosze

Záchrana dvou Poláků v Krkonoších

„Nyní se povětrnostní situace na horských cestách sice zlepšila, viditelnost je nesrovnatelně lepší, vítr polevil, výrazně ale klesla teplota vzduchu a panuje třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. Nebezpečí pádu lavin je tedy vysoké,“ informovali horští záchranáři.

Horská služba oživovala pacienta na saních za jízdy ve sněhové bouři

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám