Hlavní obsah

Pokoj mrtvých byl natřen černě

Novinky, Petr Pokorný, Vladimír Vácha, Milan Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PÍSEK, PŘÍBRAM

Policie stále nezná důvod, proč čtyřčlenná rodina z Ratiboře na Písecku spáchala sebevraždu ve svém voze Škoda, do kterého byly zavedeny hadicí výfukové plyny.

Foto: Lukáš Mokrý

Zelená hora

Článek

 "Jsem z toho v šoku, pořád tomu nemůžu uvěřit," řekla v pátek Právu padesátiletá Marie Tupá, která bydlí v domě o patro níž, než nešťastná rodina Jiřího Š.

"Pamatuju se ještě, když se jim kluci narodili. Všechny děti si hezky před bytovkou hrály. Byli to slušní lidé. Pracovali v kravíně, kde jsem s nimi nějakou dobu byla i já. Občas někam odjížděli, ale to přece není nic podezřelého," pokývala hlavou paní Tupá.

Na tu ve čtvrtek odpoledne připadla smutná úloha asistovat spolu s manželem kriminalistům, kteří po nálezu auta s mrtvými manželi a dvěma syny u hájovny Hlubeč prováděli prohlídku třípokojového bytu zamřelých.

Na zdi viselo koště

"V jedné místnosti na mne padla nějaká podivná hrůza. Všechny stěny do poloviny výšky byly natřeny černou barvou. Stejnou barvu měly i potahy na rozkládacím gauči i jiné věci. Také tam byly namalované nebo nalepené stříbrné hvězdy. Nejvíc mě však udivilo velké březové koště, které viselo na zdi. Pod ním byly dvě svíčky vysoké asi třicet centimetrů," uvedla žena.

"Vypadalo to, že šlo o satanisty, nebo něco podobného," řekl Právu její manžel Ladislav Tupý. "Na posteli byla místo prostěradla modrá deka s černou pěticípou hvězdou, podobné hvězdy byly i na nábytku. Na stolku ležela keramická lebka, kolem ní stály svíce a dvě petrolejky. Zdi i strop místnosti byly černé od kouře. V sekretáři našli policisté nějaký oltář," popsal prohlídku bytu Tupý.

Jak se Právu podařilo z dobře informovaného zdroje zjistit, kriminalisté po okolnostech tragédie v pátek pátrali i v Horní Stropnici na Novohradsku.

Děti odvezli od tety 3. dubna

Ve druhé polovině března totiž Štefanovi přivezli své dvě děti k sestře Jiřího Š. do nedalekého Světví a oba chlapci začali navštěvovat stropnickou základní školu. "Třetího dubna ráno si je rodiče nečekaně odvezli a od té doby je až do chvíle hrůzného nálezu u hájenky nikdo neviděl," řekl zdroj a dodal, že policisté ve vozidle údajně našli dětské batůžky s učebnicemi.

Rodina patřila počátkem 90. let k církvi Svědci Jehovovy, což potvrdil i advokát zastupující tuto církev Lubomír Müller. V roce 1991 však manželé Š. tuto církev opustili.

"Černá místnost, kde by bylo na stěně březové koště a pod ním svíce, není žádným typickým znakem pro Svědky Jehovovy, ale ani pro žádnou jinou známou sektu,". řekl v pátek Právu odborník na nová náboženské hnutí. Zdeněk Vojtíšek."Spíš to vypadá, že možná zbožňovali něco jiného, individuálního. Nelze ani vyloučit nějaké zvláštní hnutí mysli," dodal.

"Žádný dopis na rozloučenou, který by objasnil motivy této výjimečné sebevraždy, jsme nenašli. Soudní pitva bude příští týden," sdělil v pátek odpoledne mluvčí středočeské policejní správy Pavel Truxa.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám