Hlavní obsah

Pohraničníci za útok na autobus půjdou k soudu

Právo, naj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Šestice důstojníků bývalé Pohraniční stráže, včetně jejího tehdejšího nejvyššího velitele generálporučíka Františka Šádka, stane před senátem Okresního soudu v Chebu. Čelí obžalobě, že v rozporu s tehdejšími předpisy zaútočili v květnu roku 1978 na přechodu v Pomezí nad Ohří na autobus, kterým si chtěli tři ozbrojení muži po únosu školního výletu vynutit přejezd do Spolkové republiky Německo. Při přestřelce s únosci byl zabit kromě jednoho z nich i řidič autobusu, kterého si vzali jako rukojmího.

Článek

"Soudce se seznamuje s obsáhlým spisem. Jednání dosud nenařídil," uvedla mluvčí chebského soudu Anna Grimová. Autobus s pražskou SPZ, ve kterém jeli studenti gymnázia v Říčanech na výlet do východoněmeckého Výmaru, unesli 23. května 1978 u Chebu bratranci Barešovi. Po dlouhém vyjednávání s pohraničníky to vypadalo, že únosci svůj plán zrealizují. Studenty propustili, jako rukojmí si ale ponechali řidiče Jana Nováka. Ten následnou přestřelku s pohraničníky nepřežil.

"Měli jsme krizový scénář, řekli nám, že je ohroženo třicet dětí. Druhý den nad ránem se to strhlo," připomněl primář chirurgie chebské nemocnice Václav Hovorka s tím, že Janu Novákovi, který utrpěl vícenásobný průstřel hrudníku, už lékaři nemohli pomoci.

Chebský historik Václav Jiřík chce jméno zastřeleného řidiče autobusu, kterému bylo 26 let a měl dvouletého syna, zvěčnit na pomníku obětí pohraničníků plánovaném v Chebu. Odmítl tam ale připsat druhého zastřeleného, Milana Bareše. "Barešovi si vzali jako rukojmí civilisty, podle mě to byli teroristé," řekl.

Kromě Šádka jsou obžalováni také tehdejší velitel brigády a praporu a další tři důstojníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám