Hlavní obsah

Podvody s řidičáky skončily zatýkáním

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatčením zkušebního komisaře z Městského úřadu v Přešticích a 52leté manželky majitele autoškoly z jižního Plzeňska ukončili kriminalisté několik měsíců trvající prověřování případu, v němž jde o podezření z podvodu při získávání řidičáků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podvodné získávání řidičského oprávnění se týkalo cizinců, zejména Rumunů. Soud oba obviněné poslal do vazby. Šéfka okresního státního zastupitelství Plzeň-jih Renata Havelková v pátek pouze potvrdila, že policie stíhá dvě osoby, jednu pro zneužití pravomoci úřední osoby a druhou kvůli napomáhání tomuto trestnému činu.

„Jsou ohroženi trestní sazbou od tří do 10 let,“ dodala žalobkyně. Bližší informace ale nesdělila s ohledem na počáteční stadium vyšetřování. Aby obvinění nemohli ovlivňovat svědky nebo jiným způsobem mařit vyšetřování, skončili minulý pátek za mřížemi.

Podle zjištění Práva uchazeči o řidičák v ČR jednak nesplňovali podmínky a také nemuseli absolvovat všechny povinné součásti výcviku. Z obvinění pak také vyplývá, že zkušební komisař, který je také přísedícím u soudu, jim měl umožnit podvádět při závěrečných testech.

Otevřou stovky správních řízení

Kolik případů policisté mají zdokumentováno, zatím není jasné, už teď je ale jisté, že se znovu otevřou stovky správních řízení a bude se prověřovat, za jakých okolností zahraniční uchazeči řidičák dostali.

„Z čeho manželku obviňují, neudělala rozhodně úmyslně. Prostě chtěla těm lidem jen nějak vyjít vstříc. Já můžu s čistým svědomím říct, že všichni tito cizinci umějí řídit. Možná se za volantem chovají lépe než mnozí čeští řidiči,“ prohlásil 73letý majitel autoškoly.

Starosta Přeštic Karel Naxera Právu řekl, že žádné podrobnější informace k případu nemá. „Obecně vím, že jde o vyšetřování, které se týká agendy řidičských průkazů. Policistům jsme poskytli pouze součinnost, když potřebovali zajistit některé věci z kanceláře dotyčného úředníka,“ reagoval starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám