Hlavní obsah

Podvodníky se zálohami se to v Česku jen hemží

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodníky se zálohami a poplatky se to v Česku jen hemží. Očesávají lidi o mnohatisícové zálohy za práci, kterou neodvedou, nebo inkasují poplatky za zprostředkování půjček či zaměstnání, i když už předem vědí, že nic takového ve skutečnosti nezajistí. Šance na zpětné vymožení peněz od podvodníků je přitom mizivá.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ kutnohorského stavebního podnikatele, který pět let beztrestně systematicky obírá lidi o zálohy, jejich byty rozkope, ale nedokončí, o němž Právo vytrvale informuje, není tedy zdaleka ojedinělý, snad jen zarážející tím, jak dlouho mu to prochází.

Jen za pouhý jeden rok, 2013, policie eviduje 11 tisíc nahlášených podvodů, které jsou ve své podstatě jako přes kopírák. Nejčastěji to podvodníci na lidi zkoušejí právě přes zálohy a jakési garanční, zprostředkovatelské, administrativní nebo kdoví jaké poplatky.

Více než polovinu loni nahlášených případů podvodů, přes šest tisíc, sice policie ještě tentýž rok objasnila, ale většinu podvodně získaných peněz už nenašla. Poškození vyčíslili škodu na celkových 5,3 miliardy korun. Z toho se policii podařilo zajistit jen 437 tisíc korun.

Nechali ho běžet, a tak okrádal 

Ukázkou toho, jak je spravedlnost v ČR nedůsledná, je případ třicetiletého muže z Jihlavy. Už dříve byl odsouzený do vězení za jinou závažnou trestnou činnost.

Místo toho, aby šel za katr sám nebo aby tam byl policií zkrátka dopraven, tak se vězení bez potíží vyhýbal. A přitom od roku 2007 až do loňska obral přes 130 lidí o jeden a půl miliónu korun.

Cílil na lidi ve finanční nouzi. Nabízel zprostředkování úvěrů, kasíroval zálohy, ale půjčky nezajistil. Se zájemci se nikdy nesešel, inzeroval v tisku, na internetu a vše domlouval po telefonu.

„Průběžně měnil telefonní čísla, vystupoval pod různými jmény. Mezi podvedenými je tak i poškozený, který byl pachatelem podveden hned dvakrát, aniž tušil, že jedná s tou samou osobou,“ shrnovala rozsah podvodu komisařka Jana Kroutilová.

Za pět měsíců poslal podvodníkovi 260 tisíc korun 

Mezi poškozenými je také žena, která žádala o úvěr milión korun a vložila na účet pachatele 30 tisíc. Další podvedený za slíbenou stejně vysokou půjčku vložil podvodníkovi na konto dokonce přes 130 tisíc korun.

Rekordmanem je poškozený, který postupně podvodníkovi během pěti měsíců poslal přes 260 tisíc korun. Zamotal se do toho tím, že pod vidinou provize sháněl další důvěřivé zájemce o tyto ve skutečnosti fiktivní půjčky a platil za ně poplatky, aby se věc nezdržovala.

Na více než 300 tisíc korun si zase přišel například 35letý muž z Liberecka, který dva roky vybíral desetiprocentní zálohy z ceny za zprostředkování dovozu ojetých aut z německých autobazarů.

Zneužil názvů některých libereckých firem i jméno svého spolupracovníka z práce a auta kupujícím nedodal. Klec spadla loni, nicméně stíhán byl na svobodě.

Nebo loni v září si policie došlápla na třiatřicetiletého muže z Brněnska. Od března do listopadu 2012 nabízel prostřednictvím internetu pracovní místa na Prostějovsku. Zájemci, které nabídka zaujala, jednalo se o tři ženy a jednoho muže, mu uhradili „garanční poplatek“ ve výši 27 tisíc korun jako podmínku získání pracovního místa.

Jenže ve skutečnosti to nebyly pracovní smlouvy, které jim dal podepsat, ale oni sami se stali zprostředkovateli práce, kterou neměli ani pro sebe, natož pro druhé.

Záloha na pronájem zmizela v Rumunsku

To, že spravedlnost bývá na podvodníky krátká, potvrzuje i Lucie P. Na realitním webu reagovala na inzerát, který se tvářil, že je podaný mezinárodní společností obchodující s nemovitostmi. Nabízel pronájem bytu v Praze.

Zaslala jim zálohovou platbu 16 tisíc korun odpovídající jednomu nájmu a kauci. Policie poté zjistila, že se jedná o podvodníky z Rumunska. Je to už více než rok a tím to také skončilo, o peníze přišla.

„Celkem jsme registrovali asi čtyři případy. Poslední rok jsme ale už nezaznamenali, že by se někdo z našich uživatelů pokusil vymámit zálohu,“ ujistil Právo Pavel Seiner z portálu Bezrealitky.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám