Hlavní obsah

Podvodník s virtuální měnou donutil ženu k instalaci programu. Pak získal milion

Nový Jičín

Úplně nový fígl podvodníků, kteří lidem s velkým úspěchem vysávají na dálku účty, vyšetřuje moravskoslezská policie. V nejnovějším případu ženy z Novojičínska se škoda blíží milionu korun. Celkově nový trestní spis čítá už čtyřicet případů se škodou přesahující deset milionů korun.

Foto: 123rf.com

Ilustrační obrázek

Článek

Podvod spočívá v tom, že důvěřiví lidé svěří podvodníkům, kteří na internetu inzerují výhodné zhodnocení peněz díky nákupu virtuální měny, přihlašovací údaje k počítači a umožní jim takzvaný vzdálený přístup.

Neznámý podvodník pak už jen počká, až se oběť přihlásí do internetového bankovnictví, a zahájí útok.

Poslední podvedenou je 64letá žena z Novojičínska, která objevila na internetu reklamu fiktivní firmy obchodující s virtuální měnou a slibující zhodnocení peněz.

Mladíci z Přerovska se složili na koupi herní konzole, naletěli podvodníkovi

Krimi

Po vyplnění dotazníku ji telefonicky kontaktoval neznámý muž, který působil velmi důvěryhodně. Žena následně svolila s instalací programu, který neznámému umožnil vzdálený přístup k notebooku.

„Muž ji po pár dnech znovu zavolal a chtěl, aby se přihlásila do internetového bankovnictví. Žena odeslala dle instrukcí, údajně z důvodu ověření účtu, 100 tisíc korun. Poté již bylo vše v rukou neznámého, který byl na její počítač vzdáleně připojen,“ uvedla mluvčí policie Soňa Štětínská.

„Než si uvědomila, co se děje, podařilo se volajícímu bleskovými kroky převést částku na cizí účet. Paní nestíhala jeho tempu a postupně ztrácela vládu nad svým bankovnictvím. Ve finále volající již takto činil naprosto sám, neboť jí úplně znemožnil ovládat počítač. Nyní je neznámý bohatší o téměř milion korun,” dodala Štětínská.

Pozor na šmejdy s byty. Tváří se jako realitka

Domácí

Podobných případů přitom podle ní policie řeší už celou řadu.

„Mezi nejstarší oběti patří 83letý pán, který přišel o více než 23 tisíc korun. Podvést se ale nechali i lidé z mladší generace, například 32letý muž nahlásil na účtu chybějících více než 140 tisíc korun,“ dodala mluvčí.

Policie také eviduje i jeden další případ škody blížící se milionu korun, kterou utrpěla čtyřicetiletá žena z Frýdecko-Místecka.

Proto upozorňuje, že se lidé podobným podvodům mohou vyhnout, stačí nesdělovat osobní údaje a nedávat souhlas s instalací jakýchkoliv programů do počítače lidem, které neznají.

Reklama

Výběr článků

Načítám