Hlavní obsah

Podvodník předstíral zájem o koupi luxusních telefonů, majitelům je vyměňoval za atrapy

Novinky, niš
Praha

Třiatřicetiletý muž v Praze předstíral zájem o koupi mobilního telefonu a mezitím jej s pomocí kumpánů vyměnil za atrapu. Muž takto podvedl nejméně devět lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muž si nejprve vyhledal na internetu inzerát s nabídkou luxusního mobilního telefonu a následně si s prodejcem domluvil osobní schůzku.

„Během té si předmětný mobil se zájmem prohlížel, různě ho rozebíral a podrobně zkoumal. V tomto směru mu byli vždy nápomocni různí souputníci, se kterými na tyto schůzky přijížděl,“ uvedl ve středu policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Svým pomocníkům muž telefony půjčoval do ruky, aby mu řekli svůj názor. A právě to byl okamžik, kdy mobil vyměnil za stejně vypadající nefunkční atrapu a originál si nechal. Předstíral zájem s tím, že si musí zajet do bankomatu pro peníze a pochopitelně už se nevrátil.

Jak si pachatel obstarával vzhledem věrohodné, ale nefunkční atrapy, policie neuvedla.

Škoda přes sto tisíc korun 

Mobilní telefony skončily v bazarech či zastavárnách. Muž svým jednáním způsobil škodu přesahující jedno sto tisíc korun. Byl obviněn z podvodu a hrozí mu trest odnětí svobody až na pět let.

Po zjištění totožnosti pachatele nebylo nutné po něm pátrat. Muž je totiž nyní na dočasnou dobu v nápravném zařízení pro majetkovou trestnou činnost. „Do této doby byl celkem třináctkrát pravomocně odsouzen pro především majetkovou trestnou činnost,“ dodal Hulan.

Podle kriminalistů muž přijížděl na smluvená místa schůzek vždy osobním autem. „Na tom by nebylo až tak nic divného, pokud by neměl tento třiatřicetiletý muž vysloven zákaz řízení motorových vozidel,“ uzavřel Hulan.

Výběr článků

Načítám