Hlavní obsah

Podvodník 10 měsíců obelhával ženu z Olomoucka. Aukce ve Vídni ji stála 1,5 milionu

Recidivistu, který od října 2020 do srpna letošního roku oklamal několik poškozených a způsobil jim celkovou škodu za 2,4 milionu korun, dopadli v těchto dnech šumperští policisté. Stíhán je vazebně. Za podvod mu hrozí až osm let za mřížemi, uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce finančně postiženou se podle ní v těchto případech stala žena, kterou „tahal za nos“ přibližně deset měsíců a vylákal od ní postupně přes milion a půl.

Poškozená inzerovala prodej pozůstalosti po rodičích a dotyčný na něj zareagoval. Předstíral zájem o koupi, nejvíc ho zaujal obraz s tím, že majitelce za čtyřprocentní provizi nabídl možnost zprostředkovat jeho prodej na aukci ve Vídni.

Za pár dní se sešla s rádoby odborníkem na umění, který si obraz prohlédl a vyhodnotil, že se jedná o originál a je sběratelsky velmi zajímavý.

„A pak se rozjel kolotoč a samozřejmě dobře sehrané divadelní manévry, kterými ženu oklamal. Bylo například potřeba složit zálohu za aukci, pokud by se tak neučinilo, musela by se zaplatit pokuta za předchozí přihlášení a nesložení kauce. Dál ji zprostředkovatel informoval o prodeji obrazu a hlásil se o svoji provizi, kterou mu vyplatila, ale protože byla doba covidová, vše se zdržovalo, starožitníka zavřeli údajně do karantény a peníze, které vezl poškozené, dali do trezoru. Tak to pokračovalo dál a dál a přibývaly další výmluvy a lži, až přišla o výše uvedenou částku,“ popsala mluvčí.

Manželský pár z Olomoucka se těšil na výnosy z bitcoinu, přišel o 600 tisíc korun

Bezpečnost

Obdobný scénář měl i další případ, kdy podvedenou osobou byla žena pověřená prodejem vyřazeného nábytku z farnosti menší obce na Brněnsku. Jako správcová podala inzerát a netrvalo dlouho a ozval se zájemce.

Pár dní spolu komunikovali, žena mu posílala požadované informace a další fotografie nábytku a on jí během té doby namluvil, že tento typ starého nábytku se prodává na aukci ve Vídni pouze na základě fotek, a to proto, že se pravidla aukcí po covidu změnila. Na této aukci by se nábytek dal vydražit za podstatně vyšší částku.

„Následovaly jako v předchozím případě manipulativní metody, na které žena reagovala a ze svého účtu zasílala zprostředkovateli požadované finanční prostředky. Celkem se jednalo o necelých 260 tisíc korun,“ konstatovala Zajícová s tím, že o svých 62 600 korun přišel i duchovní, s nímž daný prodej konzultovala a řešila.

Půl milionu za zubaře

Dalšími oběťmi podezřelého se stal 30letý cizinec, který přišel o více než půl milionu korun za údajný stomatologický výkon, a starší muž, od kterého vylákal během několika měsíců letošního roku finanční hotovost 86 200 korun na provedení opravy hrobu v Moravičanech.

Poslední obětí byl muž z Pelhřimova, který prostřednictvím inzerátu hledal pracovníky na lesní práce. Během komunikace mu podvodník nabídl k odprodeji montovanou halu za částku 25 tisíc korun a zaslal mu k ní i fotografie.

Pak ho přesvědčil o vyplacení zálohy na zakoupení a dopravu. Protože poškozený jeho lest neprohlédl, poslal mu zálohu ve výši 8800 korun.

Když hala v termínu dodání nebyla doručena, kontaktoval prodejce a ten se vymlouval, že měl poruchu na vozidle, a dušoval se, že je vše v pořádku a hala bude doručena. „Bohužel to ale nebyla pravda a nedočkal se ani zboží, ani vrácení peněz,“ dodala mluvčí.

Chtěl si přes internet pořídit jezevčíka, podvodníci ho obrali o 100 tisíc

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám