Hlavní obsah

Podvodníci zneužívají krizi. Napodobují weby ministerstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podvodníci se snaží vylákat od žadatelů o příspěvek na bydlení jejich bankovní údaje pomocí falešných webů napodobujících stránky ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Před desítkami podvodných stránek varovalo právě MPSV. Odkazy na ně přicházejí lidem do SMS zpráv či e-mailů.

Foto: Mapy.cz

Sídlo Ministerstva práce a sociálních věcí ČR v Praze

Článek

Samotné MPSV totiž přímo oslovuje ty, kteří mají nárok na příspěvek na bydlení, SMS zprávou. Na falešných webech pak podvodníci navádějí oběti, aby se přihlásily bankovní identitou, a mohou jim tak vybílit účty.

„Tento typ podvodu považuji za skutečně odporný, protože cílí na lidi, kteří třeba mohou být ve finančních problémech. Rád bych apeloval na všechny, aby před otevřením jakékoliv adresy pečlivě zkontrolovali, zda se opravdu pohybují na oficiálních webových stránkách MPSV,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Falešný bankéř připravil seniora na Jesenicku o téměř 300 tisíc korun

Bezpečnost

Podle něj se podařilo zablokovat desítky podvodných stránek. Zároveň spolupracují s Národním úřadem pro kybernetickou bezpečnost a policií.

„Evidujeme přibližně sto takových případů v rámci celé České republiky. Mnoho jich bylo ukončeno ve stadiu pokusu, tedy nedošlo ke škodě,“ potvrdil mluvčí policejního prezidia Jakub Vinčálek.

Podle MPSV i policie je problém v tom, že většina domén falešných webů je registrována v zahraničí. Nejlepší obranou je proto podle Vinčálka opatrnost. „Nebýt důvěřivý, neklikat na podezřelé odkazy. Obecně platí, že státní instituce ve valné většině případů nekomunikuje e-mailem nebo SMS. Jsou to klasické případy smishingu,“ podotkl mluvčí.

Další vlna podvodů před Vánoci

Smishing je forma podvodu, kdy se pachatelé právě prostřednictvím SMS zpráv snaží od obětí vylákat bankovní údaje či je nutí k platbě. Často se vydávají za banky, úřady, doručovací služby a další subjekty.

„Pachatelé velmi rychle re­agují na to, co se zrovna děje ve společnosti. Když byly oznámeny příspěvky na bydlení, lidem začaly chodit tyto zprávy. Je to pak lépe uvěřitelná legenda pro oběť,“ přiblížil Vinčálek.

Policie další vlnu podobných podvodů očekává v období Vánoc. Tentokrát se ale pachatelé budou snažit napodobit doručovací a přepravní společnosti. „Před Vánoci lidé budou čekat na dopravu nějakého dárku. Takže ztratí ostražitost a bez­hlavě napíšou přístupové údaje nebo kliknou na odkaz, a stáhnou si tak do zařízení škodlivý program,“ dodal Vinčálek.

Jak smishing rozpoznat

Telefonní číslo odesílatele SMS může napodobovat banku, úřad či doručovací společnost. Nevyžádané SMS, např. o výhře v soutěži, do které jste se nikdy nepřihlásili, jsou podezřelé. SMS s chybami naznačuje strojový překlad.

Odkazy vybízejí k vyplnění osobních údajů, potvrzení přístupových hesel nebo poskytnutí přístupu do vašeho telefonu. Banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím SMS. Pokud z odkazu v SMS nepoznáte, na jaké stránky vás navede, neklikejte na něj.

Reklama

Výběr článků

Načítám