Hlavní obsah

Podvodníci s neschopenkami dostali nižší tresty

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kauzu podvodů za vystavování falešných neschopenek, ve které stát přišel o celkem 11,5 miliónu korun, uzavřel ve čtvrtek Vrchní soud (VS) v Olomouci. Michal Rusňák (30), jenž vše vymyslel a organizoval, vyfasoval devět let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Brněnská lékařka Alena Kubáčová (65), která falešné neschopenky vystavovala, dostala o dva roky méně. Tresty, které jim uložil Krajský soud (KS) v Brně loni v září, jim tak VS snížil o jeden rok.

Foto: Petr Marek, Právo

Alena Kubáčová u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

„Stalo se tak v důsledku použití novely trestního zákona, ve které je právní kvalifikace pro tyto obžalované o něco příznivější,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého vrchního soudu Libor Losa.

Rusňák a Kubáčová však ještě musí zaplatit pokutu půl miliónu korun. Pokud by tak neučinili, museli by si odsedět rok za mřížemi navíc. Kubáčové VS zároveň zakázal i výkon lékařské praxe na dobu osmi let.

„Zcela se zpronevěřila svému povolání. Zradila důvěru, kterou měla. A neprojevila ani snahu o sebereflexi. Stáhla se do role, že jde o věc náhody, nepořádku, množství práce. Z tohoto pohledu rozhodně nelze přihlédnout k jejímu relativně vysokému věku,“ uvedl k rozsudku soudce Losa.

Odsouzených bylo v tomto případu i dalších pět spolupachatelů. Ti dostali nepodmíněné tresty od tří do pěti a půl let a někteří i zákaz podnikatelské činnosti na deset let.

Foto: Petr Marek, Právo

Hlavní organizátor podvodů Michal Rusňák (druhý zprava) u Vrchního soudu v Olomouci s dalšími dvěma komplici

Neschopenky dostávaly desítky lidí

Kubáčová vystavovala falešné neschopenky desítkám lidí. Ty jako vesměs dělníky nejrůznějších profesí zaměstnávaly tři firmy, některé dokonce na dva úvazky.

Zaměstnanci dostávali nadstandardně vysoké platy a tím pádem i neúměrně vysoké sociální dávky od státu. Firmy, které tyto pracovníky zaměstnávaly, měly obrovskou nemocnost, ekonomicky se jim ale dařilo velmi dobře. „Založeny však byly výhradně za účelem vylákání sociálních dávek na úkor státu,“ konstatoval soudce Losa s tím, že systém, kteří obžalovaní praktikovali, byl precizní. „Ne však dokonalý. Proto jsou tady,“ řekl Losa.

Okradena a zneužita

Kubáčová vinu odmítala. Hájila se tím, že jí v minulosti neznámý pachatel asi 160 formulářů neschopenek ukradl a ty prý mohly být zneužity stejně jako i její razítko, které si kdokoliv mohl nechat vyrobit. VS však její argumenty stejně jako ostatních kompliců (všichni se proti verdiktu KS odvolali) neakceptoval.

„Hlavním iniciátorem a také uživatelem zisku byl Rusňák. O systému, který vymyslel a pak společně s ostatními praktikoval, však věděli všichni a byli s ním i srozuměni,“ konstatoval Losa a dodal, že KS pečlivě provedl všechny důkazy a uvážlivě i správně je rovněž vyhodnotil.

Kubáčová se však ani při odchodu ze soudní síně nechtěla s verdiktem VS smířit. „Jsem nevinná. Nic jsem neudělala. Jen jsem prakticky jako závodní lékařka ošetřovala pacienty, kteří ke mně přišli. Podám žalobu, že jsem byla okradena a zneužita,“ řekla Právu Kubáčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám