Hlavní obsah

Podvodníci falšovali faktury za solární panely. Stát obrali o 175 miliónů

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Trojici podvodníků, kteří na daních okradli stát o 175 miliónů korun, dopadli v těchto dnech jihočeští kriminalisté. O případu v neděli informoval policejní mluvčí Jiří Matzner.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Při domovních prohlídkách se kriminalistům podařilo zajistit účetnictví pražské společnosti, kterou trojice mužů na základě plných mocí od jednatelky společnosti zastupovala. Tento nález pachatelům zlomil vaz,“ sdělil Matzner. O jakou společnost se jedná, policisté neuvedli.

Podvodníci za firmu podali nepravdivé daňové přiznání za rok 2010, které vytvořili na základě fiktivních účetních dokladů.

„Do daňových přiznání uplatňovali výdaje v podobě plateb za služby, ke kterým vůbec nedošlo, nebo předstírali přijetí zcela smyšlených faktur. Většina obchodů se týkala dodání či montáže fotovoltaických panelů,“ upřesnil Matzner.

Ze závažného zločinu zkrácení daně policisté obvinili 35letého Slováka, 42letého muže z Brna a 44letého společníka z Prahy. Všem nyní hrozí až desetileté vězení.

Podváděli už minulý rok 

Se dvěma podvodníky se policisté setkali už v září loňského roku. Ti tehdy připravili 22 českých firem o 121 miliónů, když jim dodávali méně kvalitní solární panely, než jaké slibovali ve smlouvě.

„Panely například objednávali z Taiwanu a v prostorách své firmy na Táborsku je proměňovali ve značkové a kvalitní z Číny. Vyráběli si padělky originálních štítků zboží, které na levné panely nalepovali,“ vysvětlil Matzner.

Firmu navíc dvojice dokázala pořádně zadlužit. V současné době je společnost v insolvenčním řízení, pohledávky dosahují více než 180 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám