Hlavní obsah

Podvedl osm tisíc investorů. Za extrémní škodu potvrdil soud Kubíčkovi osm let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za podvedení téměř osmi tisíc investorů půjde podnikatel Jiří Kubíček na osm let do vězení. Zaplatit musí devět milionů korun a deset let nebude smět působit ve vedení firem. Trest mu v úterý potvrdil odvolací pražský vrchní soud, který zamítl podnikatelovo odvolání. Muž způsobil svými podvody škodu dvě a čtvrt miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Odsouzený podnikatel Jiří Kubíček.

Článek

„Obžalovaný způsobil nebývalou škodu naprosto extrémního rozsahu,“ prohlásil předseda odvolacího senátu Martin Zelenka v odůvodnění uloženého trestu. Soud podle něj neměl pochybnosti o tom, že se Kubíček dopustil rozsáhlého podvodu. „Všichni poškození byli z jeho strany podvedeni,“ uvedl předseda senátu.

Přestože někteří vyvolení klienti od něj obdrželi určité výnosy, byly to výnosy fiktivní. Jinak muž peníze soustavně vyváděl do jiných firem.

Kubíček zprostředkovával v letech 2012 až 2017 svým klientům v Česku a na Slovensku zřízení obchodního účtu k obchodování na devizovém trhu Forex. Zájemcům nabízel licence ke svému vynálezu - robotovi, jenž za ně měl samostatně vyhodnocovat obchodní příležitosti.

Policie viní podnikatele z podvodu s obchodními roboty, škoda je 1,5 miliardy

Krimi

Kubíčkovy firmy ze skupiny WSM ale nikdy sofistikované roboty neměly, policie žádný takový software nedohledala. Celý systém fungoval jako takzvané letadlo a Kubíček vklady používal částečně pro sebe, částečně k tomu, aby celý systém udržel v chodu. Vedle neexistence slibovaného robota muž také investorům záměrně zatajil to, že k danému typu podnikání neměl potřebné povolení od České národní banky.

Podvodně vylákané peníze Kubíček soustavně vyváděl na účty jiných svých společností, vybíral je v hotovosti nebo si za ně kupoval nemovitosti zaměřené mimo jiné na zemědělskou výrobu, uvedl soudce. Klienty zároveň udržoval v přesvědčení, že jejich investice zhodnocuje - například jim zasílal výpisy z jejich údajných účtů. Podle verdiktu poškodil muž nejméně 7801 klientů.

Kubíček i u odvolacího líčení trval na tom, že funkční automatické obchodní systémy skutečně existovaly, a že tedy klienty nepodvedl. Robota chtěl podle svého vyjádření ukázat policistům a vysvětlit jim už v přípravném řízení, jak vše fungovalo. „Policie reagovala tím způsobem, že to nepotřebují. Že je toto svědectví nezajímá. Že je jim to jedno,“ prohlásil.

U hlavního líčení muž uvedl, že jeho zákazníci měli všechny potřebné informace a od uzavřených smluv mohli kdykoli bez následků odstoupit. Vložené peníze jim podle svých slov nemohl vrátit, protože je zablokovala policie.

Podle předsedy odvolacího senátu ze znaleckého posudku vyplynulo, že podnikatel měl jednoduché roboty, v žádném případě ale neměl sofistikovaný systém na takové úrovni, aby sám obchodoval na světových finančních trzích.

Trestní řízení proti Kubíčkovi iniciovala Česká národní banka. Policisté podnikatele zadrželi v březnu 2017, zasahovali také na jeho zámku v Bezdružicích. V minulosti byl muž jednou trestaný za podvod a za nedovolené ozbrojování. Další dvě jeho stíhání kvůli zkreslování údajů o stavu hospodaření soudy zastavily s argumentem, že jsou neúčelná vedle stíhání, které už běží. V případu robotů dohledali kriminalisté po podání obžaloby dalších 320 poškozených investorů WSM se škodou vyčíslenou na 161 milionů korun.

Podvodníci z Brněnska si nechali posílat peníze na své účty. Pak se divili, že je policisté našli

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám