Hlavní obsah

Podváděla na dávkách, tvrdili o uklízečce z Ukrajiny úředníci. Chybí úmysl, uzavřela policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před válkou na Ukrajině uprchla Zinalda D. do České republice v  srpna 2022. Hned po příjezdu začala 57letá žena ze Záporoží pracovat v klatovské nemocnici. Požádala i o humanitární dávky, neboť jí bylo řečeno, že pokud si nevydělá nad 10 tisíc korun, tak má na ně nárok.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jenže v příslušné žádosti neuvedla žádný finanční příjem a podle úřadu práce tak dávky pobírala, přestože na ně s ohledem na výdělek z práce neměla nárok. Proto na ni loni v červenci podal trestní oznámení pro podezření z podvodu s tím, že v průběhu roku 2022 a 2023 získala žena od státu neoprávněně desítky tisíc korun.

Policie ale nyní případ odložila s tím, že nejedná o trestný čin. Vyšetřovatelé dospěli k závěru, že cizinka v žádostech o dávky skutečně zamlčela své příjmy, ale už jí neprokázali, že jednala úmyslně s cílem získat nárok na jejich výplatu. „Nebylo prokázáno, že by v době podání žádosti jednoznačně věděla o tom, že na dávku humanitární pomoci nárok nemá z důvodu příjmu z pracovní činnosti,“ stojí v usnesení o odložení věci, které mají Novinky k dispozici.

Zinalda D. tvrdila, že jí v pobočce úřadu práce v Klatovech úřednice sdělily, že pokud si nevydělá nad 10 tisíc korun, tak by měla mít na dávku nárok. Protože se do této částky vešla, podávala žádosti každý měsíc elektronicky prostřednictvím webových stránek ministerstva práce a sociálních věcí. Proč v žádosti do kolonky „Finanční prostředky“ uváděla vždy částku 0, vysvětila tím, že to tam tak nechaly s kamarádkami, které jí pomáhaly s vyplňováním. „Celou dobu jsem si myslela, že kdybych na dávku neměla nárok, tak by mi nebyla vyplacena,“ hájila se žena.

ČR poskytla uprchlíkům humanitární dávky za 16 miliard korun

Ekonomika

Úřad práce si Zinaldu D. v rámci kontroly její elektronické žádosti z června 2023 pozval na pobočku. Když se nedostavila, tak už jí dávku za příslušný měsíc nevyplatil. Následně už o ni žena nepožádala.

Upřesnění podmínek přišlo později

Policisté poukázali také na to, že Ukrajinka žádala o dávky humanitární pomoci od září 2022, tedy v době, kdy podmínky pro její získání byly v elektronických žádostech uvedeny pouze obecně. Podle nich z názvu kolonky „Finanční prostředky“ tak nebylo jednoznačně patrné, co do ní má být zahrnuto. „Až později ředitelství úřadu práce upřesnilo, že do této kolonky musí žadatel uvádět jakékoliv příjmy, peněžní dávky nebo další peníze, které má k dispozici, a to jak z České republiky, tak z i ciziny. K tomu pak přidalo poučení o následcích za uvedení nepravdivých údajů. Tyto změny se k některým osobám žádajícím o dávky prostřednictvím online žádostí nemusely vůbec dostat,“ konstatovali vyšetřovatelé.

Podle vyjádření ministerstva práce a sociálních věcí eviduje Generálního ředitelství Úřadu práce v souvislosti s podezřením na zneužití humanitárních dávek ze strany uprchlíků s udělenou dočasnou ochranou 16 trestních řízení a další případy se prověřují.

Lex Ukrajina zpřísňující podmínky nároku na humanitární dávku míří do třetího čtení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám