Hlavní obsah

Podporují Rusko, šířil o učitelích z Klatov šéf bruselské nadace. Za lež dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmíněný trest vyměřil ve středu klatovský okresní soud za pomluvu prezidentu hnutí a nadace Slavonic Europe (Slovanská Evropa) se sídlem v Bruselu Davidu Chmelíkovi. Podle zatím nepravomocného rozsudku šířil o učitelích Davidu a Anastázii Frantových z Klatovska nepravdivé informace o podpoře Ruska a snažil se je připravit o práci pedagogů.

Foto: Slavonic europe

David Chmelík

Článek

Chmelík si přitom stál za svým, že o dvojici mluvil pravdu, a odkázal přitom na vzájemnou výměnu názorů ohledně válečného konfliktu na Ukrajině. Prý cítil jako občanskou povinnost to oznámit jejich zaměstnavateli s ohledem na to, že vychovávají děti.

„Ze vzájemné komunikace s poškozenými vytrhl některé věci z kontextu, a navodil tak dojem, že podporují Rusko ve válce na Ukrajině. A přes čáru pak bylo, že se dožadoval jejich propuštění ze zaměstnání,“ uvedl soudce Petr Sperk.

Vedení Západočeské univerzity v Plzni a klatovského gymnázia, kde manželé Frantovi učí, dostalo tehdy od Chmelíka e-mailovou zprávu, ve které napsal, že jejich zaměstnanci schvalují ruskou agresi na Ukrajinu. Zároveň požadoval, aby byli okamžitě propuštěni z práce.

Lhal, že učitelé podporují Rusko, žádal vyhazov

Krimi

Frantovi vstoupili do nadace Slavonic Europe v roce 2020 a podíleli se na vytváření vyučovacích modulů slovanského jazyka pro střední školy. Vše klapalo bez problémů až do vypuknutí konfliktu na Ukrajině, po kterém chtěli jako akademici zůstat zdrženliví. Válku veřejně odsoudili a jako gesto podpory napadené zemi učili ve volném čase ukrajinské uprchlíky češtinu.

Oba ale odmítli na žádost Chmelíka podepsat politickou deklaraci za demokratizaci Ruska a Běloruska, stejně tak odmítali účast na politických mítincích spojených s válkou na Ukrajině.

„Jako akademičtí zaměstnanci jsme považovali za nevhodné činit nějaká politická prohlášení. Pochopení jsme očekávali i od pana Chmelíka, kterého jsem do té doby považovala za slušného a hodného člověka. Pak začal psát mému manželovi zprávy, že je zbabělec, a následně přišly ty jeho e-maily do školy. Byli jsme z toho zaskočeni,“ popisovala před soudem Anastasija Frantová, která je původem z Ruska a na plzeňské univerzitě působí jako odborná asistentka na katedře germanistiky a slavistiky na filozofické fakultě.

S manželem se podle svých slov do činnosti nadace zapojili jako akademičtí pracovníci pro vědeckou podporu, ne pro politické akce.

„Proto jsme také například odmítli pozvání pana Chmelíka na jednání s německou politickou stranou CDU-CSU do Berlína, kde jsem měla jako zástupkyně Ruské federace veřejně podpořit Ukrajinu v této válce,“ uzavřela pedagožka.

Univerzita se zachovala korektně

Podle svých slov ocenila, že vedení univerzity se vůči ní zachovalo velmi korektně.

„Celou věc jsme prošetřili a zjistili, že to, co psal pan Chmelík, se nezakládá na pravdě. Zkontrolovali jsme témata bakalářských prací, u kterých byla paní Frantová vedoucí, a neshledali na nich nic závadného,“ citoval soudce výpověď vedoucí katedry germanistiky a slavistiky Andrey Königsmarkové.

Svůj apolitický postoj se Frantovi snažili Chmelíkovi vysvětlit. „Některé informace, které jsme mu podali v rámci osobní korespondence, ohnul tak, aby to pro nás vyznělo špatně. Doplnil to vlastním komentářem a žádal po našich zaměstnavatelích, abychom byli okamžitě propuštěni,“ řekl Franta a dodal, že ho Chmelík dokonce žádal, aby opustil svoji manželku, že má na něj špatný vliv.

Spolehlivý pedagog

I ředitel klatovského gymnázia Václav Vogeltanz připustil, že je zpráva od Chmelíka vyděsila. „Vyplývalo z ní, že kolega Franta s manželkou jsou prorusky a proputinovsky orientovaní a veřejně schvalují invazi na Ukrajinu,“ reagoval Vogeltanz.

Začal proto pátrat, protože to na Frantu vůbec nesedělo. „Nezjistili jsme ale žádné porušení pravidel. Kolega je spolehlivý a schopný pedagog, na kterého nejsou žádné stížnosti,“ dodal.

Hnutí Slavonic Europe vzniklo v roce 2015 s cílem zviditelnit slovanskou kulturu na mezinárodní úrovni. Jeho zakladatel David Chmelík je synem českých emigrantů, má české a německé občanství a více než 10 let byl úředníkem Evropské komise na ředitelství pro rozpočet. Hnutí i nadace jsou registrovány v Belgii.

Policie obvinila člověka, který schvaloval ruskou invazi na Ukrajinu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám