Hlavní obsah

Podnikatelé vyhrožovali redaktorovi ČT

Novinky, apb, Právo
PRAHA

Policie odhalila případ, kdy podnikatel kvůli odvysílané reportáži údajně vyhrožoval novináři fyzickým napadením. Podle zjištění policie útok na redaktora České televize Jiřího Hynka naplánoval majitel firmy Fytoz Stanislav Ohema, který byl s dalšími pěti muži včera večer zatčen. Novináře mezitím od poloviny října ukrývala policie.

Foto: Josef Zajíc

Zdravotnice Městské nemocnice Ostrava vyšetřují krevní tlak, hladinu cukru v krvi. 2.6.2013

Článek

Hynek natočil a v červenci odvysílal reportáž v pořadu Fakta, která se týkala firmy Fytoz. Následovaly výhrůžné sms zprávy a poté i telefonáty, ve kterých anonym popisoval, co novináře čeká, jak informovala v úterý na mimořádné tiskové konferenci mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

"Vyhrožovali mu újmou na zdraví, nikoli fyzickou likvidací, nešlo o přípravu vraždy," řekl dnes novinářům šéf odboru odhalování organizovaného zločinu Stanislav Plocek. Podle Hynka ale fyzickou likvidaci plánovali. Téměř dvouměsíční výhrůžky byly takové, že se svobodný muž obával i o život rodičů.

"V jedné z těch smsek bylo například i to, že mám myslet na svoji rodinu a mám myslet na to, že mám lidi, na kterých mi záleží, a nemám pokračovat v těch reportážích," popsal dnes Hynek ČT.

Policie pak přistoupila k bezpečnostním opatřením a odvezla Hynka 15. října na neznámé místo, kde jej po 24 hodin hlídala.

Policie je dnes obvinila

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu pozatýkali na třech různých místech šest mužů, Ohemu v Brandýse nad Labem.

"Podle zjištění policie se 42letý Ohema spolu se společníkem z firmy domluvili s 33letým podnikatelem z Frenštátu pod Radhoštěm, že za úplatu 250 tisíc korun donutí novináře, aby přestal točit reportáže o Fyzozu," řekla Kosinová. Najatý muž se dohodl se dvěma mladíky, údajně známými figurami z podsvětí, že útok provedou. Posledním zadrženým je 49letý muž z Hradce Králové, který majitelům Fytozu radil, jak se nepohodlného novináře zbavit.

"Policejní rada je dnes obvinil z trestného činu vydírání, za což jim hrozí až osmileté vězení. Zároveň podal návrh u soudu k uvalení vazby," zakončila Kosinová.

Přepis inkriminované reportáže
Český trh se zemědělskými chemikáliemi zaplavilo tisíce tun zfalšované americké látky Command používané na hubení plevele. Podvodníci prodávají v obalech originálního výrobku látku clomazone, která je na hubení plevele neúčinná a její pořizovací cena oproti americkému je pětinová.
RedaktorJiří HynekKauza falešných přípravků vyplavala na povrch v polovině minulého roku. To asi dvacítka zemědělských družstev nakoupila výrobky značky Command jako látku na hubení plevele u brambor, luštěnin a řepky olejné. Zemědělci krátce po nákupu zjistili, že místo drahé americké látky, mají v lahvičkách něco jiného. To potvrzuje zástupce družstva VP Agro v Kněževsi.
zástupce družstva VP Agro v Kněževsi"Těžko jsme mohli rozpoznat, co je který, že jo."
redaktorFalešné láhve obsahovaly látku clomazone. To je přípravek, ze kterého se látka na hubení plevele teprve vyrábí. Clomazone je nejen pětkrát levnější, ale pro ošetření plodin neúčinný. Zemědělci tvrdí, že falsifikáty nakoupili od dceřiné společnosti firmy Agrofert - našeho monopolního výrobce na zemědělském trhu. To potvrzuje šéf české pobočky zahraničního výrobce Jan Valenta.
VALENTA"Firma Agrofert nám poskytla určité materiály, která bych tady i našel, kde dokladuje, že veškerý objem produktu Command nakoupila od různých subjektů, které sídlí v České republice."
redaktorAgrofert nám ale v e-mailu popřel, že by firma kdykoli a komukoli dodávala falešné výrobky. Přímo v seznamu firem, u kterých americký výrobce při kontrole zaznamenal výskyt falešných výrobků, ale figuruje hned několik dceřiných společnosti Agrofertu. Způsob, jakým se falsa dostala do Agrofertu, může objasnit cesta jedné dodávky zřejmě falešného přípravu Command. Podle faktury, kterou máme k dispozici, firma patřící Zdeňku Ventrubovi z Břeclavi prodala počátkem minulého roku zemědělci Jaroslavu Červenkovi ze Zdic u Berouna dva a půl tisíce litrů výrobku Command za čtyři milióny korun. Jde zřejmě o podvrh. Adresa firmy je totiž totožná s jedním barem v Pardubicích. Tam o ní zaměstnanci podniku nic nevědí.
redaktorPodnikatele Červenku jsme se snažili marně zastihnout několik dní. Po mnoha pokusech jsme se mu alespoň dovolali na mobilní telefon, avšak o obchodu s chemikáliemi se s námi odmítl bavit.
redaktorPan Červenka dodával výrobky Command do společnosti Fytoz. Ta je také na seznamu firem, kde se objevila falsa a kruh se uzavírá. Společnost Fytoz v minulosti úzce spolupracovala a obchodovala s Agrofertem. To je tedy jedna z cest, jak se falešné výrobky mohly do Agrofertu dostat. Firmě Fytoz už prodával pan Červenka Command za běžnou tržní cenu. Policie vyšetřovala případ půl roku, aby nakonec zjistila, že nikdo nic nespáchal. Nové vyšetřování se rozeběhlo zhruba před měsícem. Dosud není jasné, kdy a jak skončí. Policista Milan Černý, který má případ na starost, připouští, že se podobné kauzy těžko objasňují.
ČERNÝ"Chybí finanční policie, chybí finanční prokuratura a důslednost prokazování, že skutečně ty obchodní operace, ty závazky byly provedeny."

Reklama

Výběr článků

Načítám