Hlavní obsah

Podnikatel popsal pětadvacet let staré přepadení Berdychovým gangem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Krajský soud v Praze ve čtvrtek dokončil dokazování v případu posledního nesouzeného člena tzv. Berdychova gangu Jaromíra Prokopa. Posledním důkazem byl výslech podnikatele, kterého gang přepadl v roce 1996. Státní zástupce pro Prokopa za čtyři loupeže navrhl trest 11 a půl roku vězení. Verdikt soud vynese v pátek ráno.

BEZ KOMENTÁŘE: Jaromír Prokop přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

Prokop, který svého času působil jako provozní pražského klubu Discoland Sylvie, patřícího nechvalně proslulému podnikateli Ivanu Jonákovi, se podle obžaloby v letech 1995-96 účastnil čtyř loupeží.

Konkrétněji šlo o přepadení podnikatele, obchodního domu OBI, vozu s penězi a únos zlatníka. Ten při akci Berdychova gangu přišel o život, jeho tělo později policie našla ve slapské přehradě.

Poslední nesouzený člen Berdychova gangu se přiznal k účasti na loupežích

Krimi

Přepadený podnikatel ve čtvrtek u soudu vzpomínal na své více než pětadvacet let staré přepadení.

„Vracel jsem se odněkud z centra domů na Prahu 10, parkoval jsem autem. Zpoza rohu vyběhli dva lidi v policejní uniformě, možná čtyři – dva zepředu, dva zezadu. Rána basebalkou do hlavy, rozbitý nos. Řval jsem: ‚Pomoc.' Oni řvali: ‚To je v pořádku, zásah policie!',“ uvedl svědek.

Muži mu pak nandali na hlavu kuklu, pouta na ruce a pusu zalepili páskou. Naložili ho do auta, během jízdy mu přišlápli krk. Nakonec ho dovezli kamsi do sklepa.

„Byl jsem přivázaný u padesátikilového kvádru. Postupně tam chodil jeden zakuklenec za druhým a chtěli, ať jim řeknu, kde mám peníze. (...) Takže samozřejmě jsem jim detailně popsal moji bezpečnostní schránku, byl jsem nucený jim vydat klíče od bytu, kde jsem měl klíče od schránky. Odcizili mi 300 tisíc korun a nějaké docela důležité doklady. Původně chtěli 10 milionů korun, ty jsem řekl, že nemám,“ popisoval muž.

Berdych po šesti letech na veřejnosti. Před soudem odmítl vypovídat

Krimi

Svědek se s Prokopem znal delší dobu, byli obchodními partnery. „Celou dobu až do zátahu Berdychova gangu jsem k panu Prokopovi chodil do zastavárny, klepali jsme se po zádech, podávali si ruce,“ vzpomínal muž.

Podle Prokopa šlo o jeho dlužníka, ze kterého nedokázal dostat peníze.

„Opravdu jsem nedal žádný příkaz, nebo organizoval tu akci. Jenom jsem řekl, jestli by z něj nedokázali dostat nějaké peníze, protože mi dlužil,“ tvrdil u soudu Prokop.

Prokop se před soudem nicméně přepadenému svědkovi omluvil. Ten se nechal slyšet, že omluvu přijme, pokud mu na účtu „přistane 2 300 000 korun”.

Soud poslal do vazby posledního člena Berdychova gangu

Krimi

Česká justice Prokopa odsoudila v roce 2006 v nepřítomnosti na 13,5 roku. Policie ho dopadla loni v dubnu, a to v okolí amerického Seattlu. Spojené státy pak Prokopa vydaly do vlasti letos na konci května.

Prokop se k účasti na loupežích letos v červenci u krajského soudu přiznal. „Na úvod jsem se v podstatě přiznal a nebudu vás krmit, že jsem nic neudělal. Nepopírám, že se to stalo, a chci popsat, jak se to stalo,“ uvedl Prokop.

Prokop nicméně odmítl, že by akce nějakým způsobem vymyslel a organizoval, jak dříve tvrdili jeho spolupachatelé, včetně Davida Berdycha. „Chápu spoluobviněné, že to podávali trochu jinak, protože jsem tady nebyl a nemohl jsem se bránit, tak to pro ně bylo jednodušší,“ prohlásil šestapadesátiletý Prokop. Zdůraznil také, že při loupežích nikdy nepoužil násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám