Hlavní obsah

Podmínka za smrt dcery, se kterou skočila ze skály

Novinky, Barbora Silná, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

S přihlédnutím k nelehké životní situaci a zoufalství těžce zkoušené ženy Krajský soud v Ústí nad Labem odsoudil Petru Machkovou za vraždu dvouleté dcery Dominiky k tříletému podmíněnému trestu. Sedmadvacetiletá žena s ní loni v srpnu skočila u obce Prysk ze skály. Pád do zalesněného prostoru ovšem sama přežila.

Foto: Robert Rohál

Divadelní režisér Peter Gábor má za sebou řadu filmových i televizních rolí.

Článek

Senát liberecké pobočky ústeckého soudu zároveň ženě z Českolipska nařídil ochranné psychiatrické léčení.

Rozsudek je pravomocný. Státní zástupkyně Hana Stejskalová byla s trestem spokojena. "Obžalovaná si vytrpěla své a se situací se velmi těžko smiřuje," konstatovala. Trest přijala i obžalovaná.

Partner ji ze života udělal peklo

Tragédii popisovala sama obžalovaná. Z její výpovědi vyplynulo, že ji její partner a otec malé Dominiky od návratu z vězení dlouhodobě bil a nedával jí peníze.

"Žádala jsem o pomoc maminku, která chodila na psychiatrii do České Lípy, aby mi tam zařídila návštěvu, ale nepomohla mi. Nebyl nikdo, kdo by mi podal pomocnou ruku," pokračovala žena, která je dnes odkázána na pomoc příbuzných a k soudu přišla o berlích. Následky poranění nohou byly patrné na první pohled.

Osudný srpnový den se s přítelem opět pohádala, z obav před dalším bitím vzala dcerku a utekla. "Neměla jsem nikoho, kdo by mi pomohl. Na té skále mi něco říkalo: Skoč! Bude klid," líčila před senátem drobná plavovlasá žena s vlasy staženými do uzlu a pobledlou tváří.

Soud: nejde o klasický kriminální případ

Podle znalců žena jednala v depresi a její rozpoznávací a ovládací schopnosti byly výrazně sníženy. "Jde o tzv. případ rozšířené sebevraždy, kdy postižení, aby ušetřili blízkého, ho vezmou jakoby s sebou," popsali soudní znalci z oboru psychiatrie a psychologie.

Soud nakonec ženě udělil podmínečný trest. "Tento skutek nelze nazvat klasickým kriminálním případem. Je to případ obrovské rodinné tragédie. Zůstala sama, neměla se na koho obrátit a sáhla k jednání, kterého dnes hluboce lituje a bude si ho vyčítat do konce života," podotkla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Olga Fričová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám