Hlavní obsah

Podmínka za pokousání platí, i když žena psa asi vyprovokovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva měsíce vězení s podmíněným odkladem na 14 měsíců. Takový trest v pondělí v odvolacím řízení potvrdil ostravský krajský soud sedmdesátiletému důchodci Jozefu Molnárovi kvůli tomu, že jeho pes před více než dvěma lety u cyklostezky pokousal ženu na procházce. Muži nepomohlo ani to, že žena křížence k útoku svým chováním asi vyprovokovala. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jozef Molnár se nakonec musí smířit s podmíněným trestem. Svého psa si musí příště lépe hlídat.

Článek

K incidentu došlo 16. listopadu 2020 v prostoru mezi cyklostezkou a garážemi ve Frýdlantu nad Ostravicí. Muž pracoval se svými kamarády v garáži, zatímco jeho kříženec středního vzrůstu pobíhal okolo.

Když kolem garáží procházela žena se svou vnučkou, která jela na kolečkových bruslích, došlo k incidentu, při kterém pes ženu kousl do levého lýtka. Způsobil jí dvě drobné ranky, zranění vyžadovalo sešití a léčba trvala téměř jeden měsíc.

Průběh incidentu se nepodařilo přesně prokázat. Podle muže pes ale nikdy dříve nikomu neublížil, navíc byl zvyklý na přítomnost většího počtu lidí včetně dětí. „K útoku byl podle mého názoru vyprovokován,“ řekl.

To potvrdil i jeden ze svědků, podle kterého se žena chovala hystericky, rozhazovala rukama, křičela a v jednu chvíli do psa i kopla. To ale žena popřela.

Okresní soud ve Frýdku-Místku muže potrestal za přečin ublížení na zdraví z nedbalosti. Molnár se proti rozsudku odvolal a žádal, aby byla kauza předána do přestupkového řízení, nikoliv posuzována jako trestný čin.

Nikdy nepopíral, že pes skutečně ženu pokousal, hájil se ale tím, že si za to svým neadekvátním chováním mohla sama.

Podle soudu ale povaha zranění neumožňuje případ řešit jen jako přestupek.

„Stěžejní otázkou je naplnění znaku ublížení na zdraví. A tento znak byl jednoznačně naplněn, šlo o poranění, která zasahovala do podkoží. Byl nutný zásah lékaře, sešití i aplikace antibiotik,“ uvedla soudkyně Renée Freiwaldová.

Trest vyměřený okresním soudem tak nakonec platí. Žena u soudu požadovala i výplatu odškodnění, s tímto nárokem ji ale trestní senát odkázal na případné občanskoprávní řízení.

Mladá žena nezvládla v Českých Budějovicích venčení psa. Ten pokousal seniora

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám