Hlavní obsah

Soud zrušil Vrabelovi podmínku za šíření poplašné zprávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud zrušil pořadateli protivládních demonstrací Ladislavu Vrabelovi podmíněný trest za šíření poplašné zprávy. Odvolací senát vrátil případ k novému projednání. Vrabel dostal v dubnu nepravomocný čtyřměsíční trest za to, že jeho výroky o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku a následném ruském útoku na ČR, byly podle prvoinstančního soudu schopné vyvolat v části společnosti obavy a znepokojení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ladislav Vrabel u soudu (27. dubna 2023)

Článek

Na posun v případu v pondělí upozornila Česká televize. Odvolací senát rozhodoval v kauze podle InfoSoudu minulý týden v neveřejném zasedání. „Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ uvedl soud na webu InfoSoud.

Vrabel podle státní zástupkyně Kataríny Kandové loni v listopadu ve videu, které na youtube a facebooku viděly tisíce lidí, uvedl, že česká vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi. Ruská strana pak bude podle Vrabela útok opětovat a nukleární zbraně pošle na ČR. Kategoricky prohlášená nepravdivá informace podle ní rozhodně mohla vyvolat poplach u lidí, kteří ho na sociálních sítích sledují.

Vrabel obvinění u soudu odmítl. Prohlásil, že se cítí absolutně nevinen. Stíhání považuje za politické, za snahu umlčet opozici. Vrabel také uváděl, že byly jeho výroky vytržené z kontextu. Tvrdil, že nechtěl nikoho děsit ani nikomu způsobit újmu. Chtěl naopak lidi ochránit.

Vrabel dostal za slova o jaderných zbraních podmínku. Ze síně odešel dřív, než soudce domluvil

Krimi

Krajský soud v Českých Budějovicích prohlásil v únoru konkurz na Vrabelův majetek. Už v lednu zrušil Vrabelovo oddlužení. Vrabel považuje soud za politický proces. Dluží 2,7 milionu korun. Za 17 měsíců oddlužení splatil 14 500 Kč, tedy 0,5 procenta z dlužné sumy. Při oddlužení má splatit 30 procent dluhu.

Vrabel zorganizoval loni 17. listopadu pochod k budově České televize (ČT) v Praze na Kavčích horách, požadoval, aby mohl v televizi vystoupit s projevem. Televize to už předtím odmítla. Na demonstraci zaznívala vedle kritiky obsahu zpravodajství ČT i kritika vlády.

Vrabel organizoval protivládní protesty i dřív, na demonstraci 28. října se podle odhadů policie sešlo několik desítek tisíc lidí. Vrabelův advokát Radek Suchý už dřív uvedl, že Vrabel nikdy nepoužil pro sebe nic z peněz poslaných na demonstrace.

Soud zrušil pořadateli protivládních akcí Vrabelovi oddlužení

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám