Hlavní obsah

Podle soudu radikál nacismus nepropagoval

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňský soud ve čtvrtek zprostil viny 21letého Marcela Žáka obžalovaného z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Podle státní zástupkyně Ivany Hostašové zakřičel Žák na shromáždění pravicových radikálů loni v březnu v Plzni výrok „Nacionální socialismus teď!“ a přitom měl zdviženou pravici se zaťatou pěstí.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Marcel Žák před soudní síní

Článek

„Takovým projevem, v kontextu s probíhajícím shromážděním, vyjádřil sounáležitost k nacionálnímu socialismu, tedy hnutí, které bylo nosnou ideologií nacistického režimu v Německu. Nosným prvkem nacionálních socialistů byla idea nadřazenosti výlučné rasy, která následně vedla k vyhlazování celých národů a ras,“ uvedla žalobkyně.

Podle soudkyně Martiny Modrákové nebylo prokázáno, že jde o trestný čin. „Vycházela jsem ze stanoviska Nejvyššího soudu, které se zabývalo tím, co lze považovat za hnutí. A podle tohoto stanoviska musí být hnutí konkrétní a v té době, kdy je propagováno, existující,“ vysvětlila Modráková.

Žák, který je studentem Střední odborné školy informatiky a podnikání v Praze, odmítl u soudu vypovídat. Pouze uvedl, že nic takového neprohlašoval a že akce byla povolená.

Soudní znalec Ivo Svoboda vypověděl, že výrok měl za cíl připomenout organizace a hnutí, která se podílela na zvěrstvech do roku 1945. Podle něho Žákova zvednutá pravice v pěst s provoláním souvisí. „Jde o podpoření vyřknutého hesla,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám