Hlavní obsah

Podezřelých z loupeže století přibylo

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Účast gangu vyděračů podnikatelů vedeného Davidem Berdychem, jehož část policisté minulý týden pozatýkali, není podle kriminalistů jedinou novou verzí v pátrání po pachatelích loupeže 153 miliónů korun z areálu Citibank spáchané před dvěma lety.

Článek

"Případ gangu vyděračů v čele s Berdychem přepadající podnikatele v převleku do policejních uniforem není osamocený. Podobných případů je víc. A to i v případě loupeže 153 miliónů, kdy byli pachatelé převlečeni do policejních uniforem a použili i bílou felicii s označením POLICIE. Vyšetřování této loupeže proto sleduje více stop a má více verzí. Z tohoto hlediska pozatýkání části Berdychova gangu není novou stopou," řekl Právu kriminalista seznámený s případy přepadání lidí gangstery v policejních uniformách.

Náznaky žalobkyně policidté nepotvrdili

Přímou souvislost mezi Berdychovým gangem a loupeží století tento týden ČTK naznačila náměstkyně pražského státního zástupce Marcela Kratochvílová. Připustila, že když se objevily informace o praktikách gangu v čele s Davidem Berdychem, byla možná souvislost s loupeží století to první, co ji napadlo. "My jsme v této věci od počátku moc nemluvili, protože pokud bychom něco jen naznačili, mohli bychom zmařit další výsledky," řekla ČTK Kratochvílová.

Náznaky žalobkyně policisté oficiálně nepotvrdili. "Nebudeme se k případu vyjadřovat," řekla Právu mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová. Také mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka se k verzi Kratochvílové vyjádřil rezervovaně. "Prověřují se různé verze a souvislosti. Nic bližšího nelze sdělit," odpověděl ve čtvrtek na dotazy Práva Omelka.

Hrozí zemětřesení?

Podle kriminalisty seznámeného se všemi okolnostmi loupeže 153 miliónů potvrzení verze, že tuto loupež zorganizoval a provedl Berdychův gang, by vyvolalo v policii malé zemětřesení. "Policisté v den loupeže udělali příliš mnoho chyb, které umožnily pachatelům uniknout. Muselo by se pak vyšetřit podezření, že tyto chyby byly záměrné. To by pak znamenalo, že pro gang pracovalo mnohem víc policistů i ve vyšších funkcích, než se dosud ví a předpokládá," míní kriminalista.

Reklama

Související články

Pachatelé loupeže století stále unikají

Policisté stále neznají totožnost pachatelů loňské loupeže století, při které se 16. září v půl desáté dopoledne v areálu Citibank v Praze 6 tři lupiči...

Loupež 153 miliónů v Citibank policie nevzdala

Policisté neustali ve vyšetřování loňské loupeže v areálu Citibank v Praze 6, kde zločinci ukradli 153 miliónů korun. Odmítají se vzdát, i když po pachatelích...

Výběr článků

Načítám