Hlavní obsah

Pod Lysou horou našli turisté zmateného naháče

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nahého a zcela dezorientovaného šestatřicetiletého muže našli v sobotu odpoledne turisté pod vrcholem Lysé hory v sedle Malchor. Muž byl v místě, kde stále ještě leží sníh, ve výšce zhruba tisíc metrů nad mořem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Když k bosému muži dorazili horští záchranáři, měl na sobě jen spodní prádlo. „V Beskydech je sice krásné počasí, ale v této lokalitě leží stále sněhová pokrývka, takže byl muž silně podchlazený,“ popsal Pavel Masopust, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Dodal, že vedle muže ležely boty a lehké kalhoty, další oděv na místě nebyl. Horská služba se nedozvěděla, jak se muž na místo dostal a proč se tak choval. Jediné co záchranářům dokázal sdělit, byl věk.

Podchlazeného muže zabalili horští záchranáři do izotermické fólie. Protože nemohl jít sám, a transport na nosítkách by byl vzhledem k terénu obtížný a časově náročný, přiletěl pro muže vrtulník Letecké záchranné služby.

Záchranáři naložili muže nejprve do podvěsu, posléze přistáli na Lysé hoře, muže přeložili do vrtulníku a přepravili do Fakultní nemocnice Ostrava.

„Taková událost je přeci jen zvláštní, skutečně nevíme, co muže přimělo k tomu, aby na sněhu odložil šaty. I přesto ale důrazně varuji turisty, aby v Beskydech nehazardovali se zdravím a životem a vždy vyráželi na túry pečlivě vybaveni,“ apeloval náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám