Hlavní obsah

Pod dětmi v Žamberku se prolomil led, na místo letěly tři vrtulníky

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žamberk
Aktualizováno

Záchranáři zasahovali ve čtvrtek u vážného zranění několika dětí v Žamberku na Orlickoústecku, pod nimiž se prolomil led na rybníku v zámeckém parku. Po oživování se třemi dětmi záchranářské vrtulníky zamířily do nemocnic.

Vrtulníky s dětmi, které se propadly v Žamberku pod led, zamířily do nemocnicVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Skupina dětí se dostala do problému ve čtvrtek před třetí hodinou odpoledne. „Hasiči použili nafukovací člun, vrhli se pod hladinu, pod ledovou krustou byly nalezeny všechny tři děti, v bezvědomí byly předány posádkám záchranné služby,” uvedla krajská mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Podle informací Práva by mělo jít o ročníky 2010, 2011 a 2013.

Foto: Policie ČR

Záchrana dětí v Žamberku

Ke dvěma dívkám, které podle prvotních informací stály na břehu a na událost upozornily, policie později uvedla, že i pod nimi se led prolomil, ale dostaly se z vody samy.

Na místo podle mluvčího záchranky Aleše Malého vyrazilo šest posádek, zdravotníci požádali o pomoc také leteckou záchrannou službu - vrtulníky vyrazily z Hradce Králové, Olomouce a Brna.

Spadlý strom zranil dvě děti na hřišti v Praze

Krimi

Kolem 16:45 Malý uvedl, že dva stroje už z místa odstartovaly a třetí je zatím na místě. O hodinu později podle informací Novinek už z místa odstartoval i třetí vrtulník - záchranáři s dětmi zamířili do nemocnic v Praze, Brně a Olomouci.

Podrobnosti ke zdravotnímu stavu dětí policisté ani záchranáři vzhledem k věku neuvedli.

Pozor na led

Denní i noční teploty již řadu dní nejsou pod bodem mrazu. Led na vodních plochách není pevný a dostatečně silný, upozornila Horáková.

„Led by měl mít alespoň tloušťku 12 centimetrů. Po ledové ploše je snad úplně nejhorší pohybovat se po skupinách, což vypadá, že byl zrovna dnešní případ dětí. Led se totiž lokálně může přetížit a náhle prasknout,” uvedla mluvčí hasičů.

Foto: Mapy.cz

Zámecký rybník v Žamberku

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám