Hlavní obsah

Počítač vytvoří profily teroristů. Kontrolu cestujících v letadle zvládne za pár minut

Právo, Matěj Říha

Česká policie se brzy zapojí do nového systému pro odhalování teroristů a dalších zločinců, kteří k přesunu mezi státy používají běžné letecké linky. Informace o rizikových pasažérech z něj však nebude jen získávat. Pro systém bude také vytvářet profily takových osob.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Informace o hrozbě dostanou ze systému policejní sbory ve státech EU. Ty pak mohou zasáhnout ihned po přistání letadla, na jehož palubě se podezřelá osoba nachází. Bude existovat například profil občana EU v určitém věku, o kterém je z údajů leteckých společností známé, že často cestuje bez zavazadla a sám na trase mezi Istanbulem a Prahou. To by mohlo být podezřelé, ale policisté o těchto souvislostech nemusejí vědět.

Místo nich zareaguje počítačový systém, který na riziko upozorní. Podezřelý pasažér pak bude muset po příletu do Prahy na dodatečnou kontrolu. „Při té by se mohlo například zjistit, jestli nemá otlačené lokty, jak střílel vleže z pušky, nebo jestli nemá otlaky na rameni, když nosil zbraň,“ řekl Právu šéf Národního situačního centra ochrany hranic Petr Malovec.

Speciální počítačový systém obsahuje obrovské množství dat a údaje zároveň vyhodnocuje.

Program prý přesto pracuje velmi rychle. Analýza údajů dvou nebo tří stovek cestujících v letadle mu zabere jen několik minut. „Informace dostaneme v podstatě chvíli poté, kdy se zavřou dveře na palubu letadla v destinaci, odkud letí,“ uvedl Malovec.

Bojí se automatů

Informace se budou ukládat ve speciálním datovém skladu, jehož vybudování vyjde na 60 milionů korun. V současnosti by mohl automatický systém pomáhat třeba při možných návratech bojovníků Islámského státu zpět do Evropy. Dosud tyto informace policisté dostávali zejména od tajných služeb, které rovněž rizikové osoby sledují.

Česko v posledních letech patří mezi tranzitní země, kudy se bojovníci snaží dostat zpět. V minulých letech zároveň BIS zaznamenala případy, kdy z Česka lidé odjížděli do Sýrie.

Počítačový systém ale nemá rozpoznávat jen teroristy. Může odhalit třeba i převaděče lidí. „Až budeme mít datový sklad, tak se nám najednou ukáže, že daná osoba cestuje každé pondělí stejnou linkou bez zavazadla a vždy tam je také skupina lidí, která je následně zadržena na letišti. My pak můžeme zacílit na tuto osobu,“ řekl Malovec.

Podezřelí se navíc podle něj bojí automatických systémů víc než policistů či celníků.

„Je takový modus operandi, že osoba, která má nekalé úmysly, se bojí biometrické brány a chce jít přes standardní hraniční kontrolu. Takže naším cílem je rozšiřovat automatizovaný proces, aby se policista mohl více soustředit,“ uzavřel Malovec s tím, že systém dá policii víc času na činnosti, ve kterých stroje člověka nahradit nemohou. Třeba při sledování chování lidí na letištích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám