Hlavní obsah

Pobodal tři muže do zad, soud mu potvrdil 25 let vězení

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Heslem „oko za oko, zub za zub“ se rozhodl řídit osmačtyřicetiletý muž, který navíc kromě své pomstychtivosti prokázal i sloní paměť. Loni v polovině srpna ho totiž napadla v Praze na Andělu trojice mužů. Muž si je dobře zapamatoval a o půl roku později je na stejném místě pobodal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zaútočil na ně zezadu a nožem je bodal do zad. Jeden z napadených pak v nemocnici zemřel. Útočník vyfasoval 25 let, s trestem se ale nesmířil a hnal svůj případ až k Nejvyššímu soudu. Ten ale jeho dovolání smetl ze stolu, jak Právu potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig.

„NS v neveřejném zasedání odmítl dovolání, protože bylo podáno z jiného důvodu, než připouští trestní řád. Rozhodnutí nižších soudů se tedy nemění a uložený trest zůstává v platnosti,“ konstatoval Knötig s tím, že odsouzený se dožadoval nového posouzení svého zdravotního stavu soudními znalci z oboru psychologie a psychiatrie, protože nesouhlasil se závěry posudků.

Vědomě, cíleně a s rozmyslem zezadu zaútočil na poškozené.
Petr Knötig, mluvčí Nejvyššího soudu

Tvrdil totiž, že i když znalci napsali, že byl v době činu opilý,  tak došli k závěru, že ho jeho alkoholové opojení neomlouvá. Dotklo se ho také, že znalci nadhodili myšlenku, že se opil schválně se záměrem spáchat trestný čin. Třem napadeným mužům způsobil těžká poranění s rozsáhlým vnitřním krvácením. Život jim zachránila jen okamžitá pomoc lékařů, přesto jeden z nich kvůli poúrazovým komplikacím zemřel.

„Zcela vědomě, cíleně a s rozmyslem zezadu zaútočil na poškozené, a proto nelze zpochybňovat závěry znalců o zachování jeho rozpoznávacích a ovládacích schopností a za této situace nebylo nutné doplňovat dokazování o revizní znalecký posudek,“ zakončil Knötig.

Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu se nelze odvolat. Muž by teoreticky ještě mohl podat ústavní stížnost, musel by však argumentovat porušením základních práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám