Hlavní obsah

Po tragické smrti ženy zatarasili v Přerově nebezpečné místo pro přecházení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Po tragické nehodě v Přerově, kde před týdnem zemřela dívka po střetu s vozidlem poté, kdy jí nejdřív jiný řidič dával přednost, nechala radnice v osudném úseku rozmístit betonové zátarasy. Místo je pro přecházení chodců nebezpečné a opatření má zamezit hazardu na čtyřproudové silnici.

Foto: Magistrát města Přerova

Zátarasy mají zabránit nebezpečnému přecházení silnice.

Článek

Právo ve středu o zátarasech informovala mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Jedná se o reakci na nehodu z 8. listopadu, kdy před odbočkou na nábřeží Protifašistických bojovníků 21letá žena vstoupila do vozovky poté, co jí dával přednost řidič nákladní soupravy stojící v pravém jízdním pruhu. V levém pruhu ale jela řidička vozidla značky Seat a nezastavila, načež chodkyni srazila přívěsným vozíkem určeným na převoz zvířat.

„Žena byla odražena do pravého jízdního pruhu, kde zůstala ležet na komunikaci. Způsobeným zraněním na místě i přes veškerou snahu záchranářů podlehla,“ sdělila Novinkám policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Kriminalisté podle mluvčí případ vyšetřují jako usmrcení z nedbalosti a neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku, za což hrozí až osmileté vězení.

Šofér dával dívce přednost, usmrtila ji řidička v druhém pruhu

Krimi

Původně byl v místě přechod pro chodce, letos v květnu ho ale nahradilo místo pro přecházení. „Tragédie znovu otevřela otázku nebezpečnosti tohoto úseku,“ uvedla Chalupová.

Přerovské Technické služby na místo instalovaly zábrany. „Aby každý, kdo bude chtít vozovku přejít, dostal jasný signál, že tudy nemá chodit. Na nebezpečné místo upozorní chodce i značka,“ řekl jednatel služeb Petr Měřínský.

Komunikace, která je ve vlastnictví státu, byla k přecházení nebezpečná i v době, kdy na ní byl vyznačen přechod pro chodce. Situace se ještě zhoršila poté, co odbor dopravy krajského úřadu 11. dubna letošního roku zveřejnil záměr spočívající v odstranění dopravních značek vyznačujících přechod pro chodce.

Jak odradit chodce?

„Magistrátní úředníci se zrušením zebry nesouhlasili a vydali 19. dubna nesouhlasné stanovisko, v němž zaznělo, že v případě odstranění přechodu pro chodce se dopravní situace ještě zhorší, neboť lidé budou toto místo k přecházení vozovky stejně využívat, ale řidič nebude mít informaci o tom, že zde může chodec přecházet,“ konstatovala Chalupová.

Námitky magistrátu ale podle ní nebyly akceptovány a z rozhodnutí Krajského úřadu Olomouckého kraje došlo ke zrušení přechodu. Město tedy nechalo alespoň upravit varovný a signální pás pro navedení nevidomých.

Foto: Magistrát města Přerova

Zátarasy mají zabránit nebezpečnému přecházení silnice.

„Do doby výstavby světelné křižovatky zde budou naistalovány zábrany, které zamezí chodcům v překonání tohoto místa. Následně počítáme s propojením i této křižovatky koordinačním kabelem, aby zde mohla fungovat zelená vlna jako na celém hlavním tahu,“ doplnil náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil (ANO).

Zebra vs. místo pro přecházení

Tzv. místo pro přecházení určily paragrafy jako úsek na silnici, který je takovému manévru uzpůsoben. Tyto vlastnosti má i přechod pro chodce, rozdíl je ale v povinnostech řidičů a chodců. Zatímco člověku, který stojí u přechodu vytyčeného zebrou na silnici a svislou značkou, musí šoféři umožnit bezpečně přejít, na místě pro přecházení lidé přednost před auty nemají.

Když už se člověk na takovém místě ocitne v prostoru silnice, šoféři ho sice nesmí ohrozit, chodec ale musí počítat s pravidly platícími pro pěší překonávání silnice stejně jako kdekoliv jinde mimo klasický přechod.

Foto: Ministerstvo dopravy / Centrum služeb pro silniční dopravu

Značení na silnici určené pro přechod pro chodce a místo pro přecházení

Kromě zvýšené obezřetnosti před samotným vstupem na vozovku si musí dát pozor na to, aby jeho manévr nebyl pro řidiče překvapením, a ti tak nemuseli náhle reagovat, obvykle změnou směru jízdy či rychlostí.

Místo dříve ani nemělo značku, ačkoliv se jako pojem v zákoně objevilo, změnu přinesla od roku 2016 vyhláška umožňující označit takové místo speciální vodorovnou dopravní značkou, kdy se jedná o dvě přerušované čáry napříč vozovkou.

První auto zastavilo, další osmiletou dívku na Zlínsku srazilo. Policie hledá oba řidiče

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám