Hlavní obsah

Po obřím požáru v Hřensku hrozí pád balvanů, policie zavírá silnici

Hřensko

Na zhruba tři týdny se uzavře silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou na Děčínsku, kde podle policie hrozí pád uvolněných balvanů. Problém se skalními bloky odhalili těžaři při odstraňování stromů poškozených loňským obřím požárem v oblasti.

Foto: Mapy.cz

Silnice v Hřensku, kde hrozí pád balvanů.

Článek

Na omezení v dopravě ve středu upozornila policie na Twitteru s tím, že k samotnému uzavření silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou dojde mezi 9:00 a 10:00 hodin.

„Aktuálně hrozí riziko zřícení u čtyř skalních objektů v blízkosti zastávky Hřensko,“ zmínila policie.

Na uvolněné kameny přišli těžaři na vrcholu skály naproti penzionu Klepáč.

Náměstkyně ředitele Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Lenka Holovská uvedla, že silničáři uzavřou komunikaci v majetku kraje na základě výzvy správy národního parku.

„Zatím jsme upozornili na uzavírku do konce měsíce, protože ta firma, která má odstraňovat řítící se kameny, kde je akutní riziko, že spadnou, má tři týdny na odstranění,“ řekla Holovská.

Zřícení hrozí u čtyř nestabilních skalních bloků nad silnicí, autobusovou zastávkou i budovami.

Záběry z okolí Hřenska po rozsáhlém požáru (23. srpna 2022)Video: Novinky

Uzavírka způsobí komplikace obyvatelům osad Mezná a Mezní Louka, kteří budou muset využít objízdnou trasu přes Vysokou Lípu u Jetřichovic. Po alternativní trase budou jezdit také autobusy.

Kvůli obavám, že by se bloky kvůli kácení mohly uvolnit, správa národního parku bezpečnostní kácení zastavila a provedla předběžné geologické posouzení situace. Závěrem je, že hrozba pádu skalních bloků je bezprostřední.

Policie překvalifikovala vyšetřování požáru v Českém Švýcarsku. Někdo ho zapálil

Krimi

„V jednom případě již dokonce k dílčímu řícení došlo,“ uvedl v úterý mluvčí správy parku Tomáš Salov.

Hořet začalo v národním parku loni 24. července. Požár se rozšířil na 1060 hektarů a na jeho uhašení se podílelo 6000 hasičů. Policie požár vyšetřuje jako obecné ohrožení. Obyvatelé několika obcí se museli evakuovat, v osadě Mezná shořely tři domy.

Evakuovaní se vrátili do Mezné. Díky za zázemí vaší zahrady a vodu, napsali jim hasiči

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám