Hlavní obsah

Po dvanácti letech stále popírá vraždu německého důchodce

Právo, Novinky, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

V pondělí stanul před plzeňským soudem Otta Smetana (47) z Karlových Varů. Podle obžaloby před dvanácti lety vnikl násilím do domku Philipa Martina (72) ve Frankfurtu nad Mohanem. Byl ale přistižen majitelem, a tak ho devětkrát bodl kuchyňským nožem. Martin zemřel v důsledku zasažení srdce a vrah odešel s vkladní knížkou, na níž bylo asi 20 až 30 tisíc marek.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Starého pána našla mrtvého žena, která k němu chodila uklízet. Žalovaný podobně jako v přípravném řízení odmítl vypovídat. "Nemám proč, nedopustil jsem se toho, je to dvanáct let starý..." řekl jen. Byl však ochoten odpovídat na kladené otázky.

Z jeho odpovědí vyplynulo, že se v roce 1992 zdržoval v Německu, protože byl na útěku z vězení. "Předtím jsem byl ve Valdicích, kde jsem si odpykával trest za loupež. Trest mi byl na deset dní přerušen, protože jsem měl nemocnou matku, no a už jsem se tam nevrátil. Do SRN jsem se dostal na falešný pas se jménem Zdeněk Straka, ten jsem sebral známému v Ostrově. Bydlel jsem tam na ubytovně pro bezdomovce...ať jsem jakej jsem, tohle jsem neudělal," uvedl obžalovaný.

Bránil se také tím, že mu za hranicemi několikrát brali otisky, dokonce byl asi tři měsíce ve vazbě. "Kdybych se něčeho dopustil, tak bych z tý vazby v Německu už nevyšel, propustili mě, protože jsem nic neudělal," dodal Smetana.

Usvědčuje ho švagr

Proti němu ale svědčí výpověď jeho švagra Petra Procházky, emigranta, s nímž se v Německu seznámil, a který si později vzal jeho sestru. "Do Německa jsem odešel v roce 1989, když jsem byl na vojně v Kadani. Někdy v tom devadesátým druhým jsme se tam sešli se Smetanou..." vypověděl před soudem.

Podle jeho slov byli v den vraždy oba ve Frankfurtu. "Slavili jsme, pili...pak jsme se z ničeho nic objevili nahoře u toho domu, než jsem se otočil, byl Smetana uvnitř, jen jsem zaslechl cinkot skla. Šel jsem za ním, to už mi otevřel dveře a vešel jsem do kuchyně. On prohledával šuplíky, pak jsem slyšel nějaké zvuky...říkám mu, že je někdo v domě a šel jsem na ulici, kde jsem na něj čekal asi půl hodiny. Přišel s vkladní knížkou a s nožem, který zlomil a hodil do kanálu.

Já pak šel druhý den s vkladní knížkou do banky - zeptat se, zda lze z ní vybrat peníze. Bylo mi řečeno, že ne, tak ji pak Smetana hodil do koše," vypověděl s tím, že o tom, co se v domě stalo, se dozvěděl až z novin.

"Když jsem se ho ptal, jestli to udělal, řekl, že jo. Já tomu nevěřil, v životě bych to do něj neřekl," doplnil. Kauza před plzeňským soudem pokračuje i v příštích dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám