Hlavní obsah

Po bodnutí do krku neměl čtyřletý chlapec v Mostě šanci přežít, řekla u soudu znalkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výpovědí znalce a čtením výpovědí nezletilých svědků pokračoval ve středu u ústeckého krajského soudu proces s dvaatřicetiletým Michalem Pokutou, který čelí obžalobě z pokusu o vraždu, usmrcení z nedbalosti a nebezpečného vyhrožování. Pokuta byl loni v Mostě aktérem incidentu mezi dvěma muži, při kterém utrpělo bodnořezné zranění dítě, které měl jeden z nich v náručí. Čtyřletý chlapec zemřel na místě činu.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Obžalovaný Michal Pokuta v soudní síni

Článek

Znalkyně z oboru soudního lékařství Andrea Vlčková před soudem uvedla, že hluboká rána zasahovala až k páteři, čepel se zastavila o kost mezi páteří a lebkou dítěte, přerušena byla tepna a žíla. „Příčinou smrti byl otok mozku v důsledku ztráty krve a vzduchové embolie,“ vypověděla znalkyně a připomněla, že chlapec byl po příjezdu záchranářů neúspěšně resuscitován. „S ohledem na poranění neměl chlapec šanci přežít,“ doplnila.

Konflikt se stal na sklonku loňského května v mostecké Rozmarýnově ulici před tamní základní školou. Italský otec dítěte Francesco Manigrasso přijel do Mostu, aby se zde setkal s bývalou partnerkou a svým synem.

Do jejich hádky, při které měl muž v ruce klacek, se zapojil Pokuta, který byl pod vlivem pervitinu a marihuany. Pokuta v té době se ženou žil a podle svědků Italovi opakovaně vyhrožoval, že ho zabije.

Nožem se ohnal po sokovi v lásce, usmrtil ale jeho malého syna. Hrozí mu až 20 let

Krimi

„Ačkoli si musel být vědom nebezpečnosti svého jednání, přiběhl během probíhající hádky rychle zezadu k poškozenému, který v danou chvíli utíkal, a přitom držel oběma rukama na své hrudi syna. V okamžiku, kdy se poškozený začal se synem v náručí otáčet směrem k obžalovanému, učinil obžalovaný nečekaně levou rukou, v níž svíral nůž, výpad vůči poškozenému,“ stojí v obžalobě.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Obžalovaný Michal Pokuta v soudní síni

Pokuta při únorovém zahájení hlavního líčení uvedl, že nesouhlasí s obžalobou, protože úmyslně nechtěl nikomu ublížit. Uvedl, že muž, s nímž měl konflikt, ho neustále napadal, že se bál o partnerku, o dítě i o sebe. Vypověděl, že chlapce vychovával a měl ho rád.

Soudce Martin Parolek četl ve středu také výpovědi svědků, kterým ještě nebylo osmnáct let. Vesměs se shodovaly se zněním obžaloby. Po hlasité hádce dvou mužů a ženy došlo na potyčku mužů, kterou smrtí odnesl nevinný chlapec.

Vzal si chlapce jako štít

Někteří svědci však měli za to, že italský otec si vzal syna na ruku záměrně jako štít proti útoku obžalovaného, který v té době již svíral v ruce nůž.

Podobně to viděl i malý bratr zemřelého chlapce. Na policii vypověděl, že Ital byl na matku v osudný den hnusný, opakovaně ji napadal, hádali se. Poté vytrhl kůl u plotu a běžel za Pokutou, s ním se také hádal. Poté co Pokuta vytáhl nůž, Ital podle chlapce zahodil kůl a vzal si dítě na ruku.

Matka zemřelého dítěte bude vypovídat ve čtvrtek, kdy soud také vyslechne znalce, který zkoumal duševní zdraví obžalovaného. Výpověď otce je v plánu v dubnu.

„Dokazování je na samém začátku. Stěžejní svědci budou teprve slyšeni. Zatím tedy trvám na znění obžaloby,“ řekla novinářům státní zástupkyně Klára Kubátová.

Pokutovi hrozí trest v rozmezí od dvanácti do dvaceti let, protože se podle obžaloby dopustil pokusu o vraždu ve druhém odstavci, tedy s rozmyslem.

Čtrnáctiletý chlapec kopal ve Varech další dítě do obličeje, ostatní mu fandili

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám