Hlavní obsah

Plzeňský kebab, kde majitel vyvěsil protižidovské nápisy, už nefunguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Kebab v centru Plzně, kam před časem pětatřicetiletý Turek vyvěsil protižidovské nápisy, už nefunguje. Provozovna v Kopeckého sadech je zavřená. Policie majitele podniku nejdřív trestně stíhala, státní zastupitelství ale později obvinění zrušilo.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Plzeňský kebab, kam pětatřicetiletý Turek vyvěsil protižidovské nápisy, zavřel.

Článek

Provozovna se nacházela poblíž plzeňské synagogy. Z fasády už zmizely veškeré reklamy upozorňující na rychlé občerstvení. U prosklených vstupních dveří je mříž, vnitřní prostor vyklizený. Redakci se nepodařilo Turka ani majitele budovy kontaktovat.

Změny si všiml předseda plzeňské židovské obce Jiří Löwy, jenž označil nápisy za provokaci. „Jsem rád, že kebab alespoň zavřel. Zvlášť když státní zastupitelství řeklo, že to nebyl tak velký prohřešek,“ zdůraznil.

Pětatřicetiletý muž umístil ke vchodu texty, kde mimo jiné stálo: „Tito Židé jsou lidé, kteří zabíjeli i proroky jako ovce. Z tohoto důvodu je Bůh proklel“. Majitel Novinkám v říjnu řekl, že nevidí v nápisech nic špatného. „Proč bych je tam nedal?“ ptal se cizinec.

Policie ho následně obvinila z přečinu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. Plzeňské státní zastupitelství však stíhání zastavilo.

„Obsahově se jednalo o komentáře historických momentů židovského národa a nápisy kritizující světové mocnosti,“ zdůvodnila jeho šéfka Ivana Hostašová.

„Byť jde v dobovém kontextu o specifickou výzdobu provozovny, nelze v takovém jednání shledat stíhaný trestný čin ani jiné protiprávní jednání,“ dodala.

„Specifická výzdoba provozovny.“ Žalobce zrušil stíhání tureckého majitele kebabu v Plzni za nápisy o Židech

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám