Hlavní obsah

Plzeňská univerzita byla vyklizena kvůli soli

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Neznámý bílý prášek, který ve středu někdo rozsypal v prostorách Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Jungmanově ulici v Plzni, byla kuchyňská sůl. Potvrdil to laboratorní rozbor, o jehož výsledcích informoval mluvčí plzeňských hasičů František Vaško.

Foto: Dana Sládková
Článek

Kvůli této látce musela být budova uzavřena. K zásahu byli povoláni hasiči se speciální výbavou a další bezpečnostní složky. 

"Prášek je rozsypán na různých místech v přízemí objektu. Našli jsme ho pod rohožkami, na toaletách a před třídami," řekl ve středu policista, který na místě případ vyšetřoval.

Podle velitele hasičů Miroslava Mouleho hasiči ve speciálních skafandrech prášek odstranili a vzorky převezli do státního úřadu pro jadernou, chemickou a biologickou ochranu v Příbrami.

Vedení školy celou věc nedokáže vysvětlit. "Budova se zamykala v úterý večer po 21. hodině, kdy tady skončila akce zoologické zahrady. Uklízečka prášek objevila ráno v půl šesté. "Je to divné. Mohlo by to souviset s probíhajícími státnicemi, které tento týden v budově školy probíhají," řekl zástupce fakulty.

Zatím vždy planý poplach

Jak uvedla ČTK, podezřelé zásilky a předměty se začaly častěji hlásit po teroristických útocích na USA. Tam se po atentátech v roce 2001 nakazilo antraxem několik lidí, jimž se do rukou dostal balíček s bílým práškem. Podezřelé zásilky, které se objevily v Česku, odborníci zatím vždy označili za zdravotně nezávadné. V roce 2001 zachytily české úřady zhruba 5000 zásilek, které vzbuzovaly podezření, že by mohly obsahovat spory antraxu.

Podobné zásilky se objevily i loni, ale v mnohem menším počtu. Za prvních devět měsíců roku 2002 se přesto vyskytlo zhruba 500 případů podezřelých zásilek. Rozbory prokázaly, že žádný z podezřelých vzorků antrax neobsahoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám