Hlavní obsah

Hasiči ukázali záběry z vyhořelého kostela v Praze

Novinky, kub
Praha
Aktualizováno

Středeční požár kostela svatého Michala v zahradě Kinských v Praze způsobila technická závada nebo lidská chyba, usuzují podle předběžných závěrů vyšetřovatelů hasiči. Příčinu požáru, který památku zničil, zkoumají od čtvrtečního rána na místě i odborníci na požární ochranu. Hasiči rovněž ukázali nové záběry dokládající rozsah zkázy.

Požárem zničený kostel v PrazeVideo: HZS Praha

 
Článek

O předběžných závěrech vyšetřovatelů informoval ve čtvrtek mluvčí hasičů Martin Kavka. Škoda, kterou požár způsobil, by mohla být známa do pátku. Hasiči podle něj čekají mimo jiné na posouzení odborníků na památky.

Plameny zasáhly stavbu ve středu odpoledne, následující den na místo dorazili vyšetřovatelé i pracovníci Technického ústavu požární ochrany.

Kavka ČTK řekl, že v kostele nebyla elektroinstalace, ale byla tam mobilní elektrocentrála. „Prověřujeme tedy lidský faktor i technickou závadu," doplnil.

V pražské zahradě Kinských shořel kostel sv. Michaela

Krimi

Na obnovu poničeného kostela chystá magistrát veřejnou sbírku. Kostel sv. Michala je dřevěný pravoslavný chrám postavený v druhé polovině 17. století na Ukrajině. V první polovině 20. století byl rozebrán a převezen do zahrady Kinských a stal se součástí sbírek Národopisného muzea.

Plameny zničily kostel ze 17. stoletíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Podle mluvčího pražských hasičů se protipožární předpisy vztahují na rok, kdy byl kostel postaven. „Ve chvíli, kdy není rekonstrukce, tak to takhle zůstává," dodal s tím, že právě proto hasiči doporučují ochranu památek zrevidovat.

Kostel byl postaven v tzv. bojkovském stavebním slohu s prvky lidového baroka. Byl asi 14 metrů dlouhý a osm metrů široký. Věž čněla do asi 17 metrů. Roubené části kostela pokrývala šindelová střecha. Od roku 2008 kostel užívala pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám