Hlavní obsah

Pilot měl hrát nemohoucího, aby dostal invalidní důchod a milióny z pojistky

Podle sociálky nebyl schopný si sám ani zavázat tkaničky u bot. Ve skutečnosti si ale bujaře užíval života. Bývalý letecký pilot Jindřich S. údajně zinscenoval úraz hlavy a následně předstíral vážné zdravotní komplikace, které ho měly proměnit v nemohoucího člověka závislého na pomoci druhých.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle státní zástupkyně hereckým výkonem podpořeným falešnými lékařskými zprávami získal plný invalidní důchod, neoprávněně pobíral nemocenskou a ještě inkasoval peníze z uzavřených pojistek.

Celkově mu měly pojišťovny a správa sociálního zabezpečení neoprávněně vyplatit dva a půl milionu korun. Tato částka mohla být ale vyšší, neboť Jindřich S. uplatňoval nárok na celkem pět milionů korun.

Případ teď míří ke Krajskému soudu v Plzni. Za podvod a padělání nepravdivé lékařské zprávy hrozí Jindřichu S. až deset let za mřížemi.

Brněnský invalida pobíral příspěvek na mrtvou matku, vyvázl s podmínkou

Krimi

Předstíral kolaps po výpovědi

Vše začalo před sedmi lety, kdy kvůli porušení interních předpisů dostal Jindřich S. padáka u Českých aerolinií. Po odchodu z kanceláře ředitele společnosti, kde mu bylo oznámeno rozvázání pracovního poměru, měl předstírat kolaps s pádem a následné zdravotní obtíže jako poruchy zraku, sluchu nebo rovnováhy.

„V rámci pozdějších lékařských vyšetření zveličoval své zdravotní obtíže a zkresloval výsledky odborných měření, v důsledku čehož lékaři proti skutečnému zdravotnímu stavu stanovili neodpovídající diagnózy, zejména pak poruchu mozkové funkce,“ stojí v obžalobě, s jejímž textem se Právo seznámilo.

Na základě údajně nepravdivých diagnóz vystavil praktický lékař Jindřichu S. pracovní neschopnost, kterou stále prodlužoval. „S odkazem na nepravdivé diagnózy uplatňoval obžalovaný plnění pojistných smluv. Pozměněné lékařské zprávy a jejich falzifikáty využil také k neoprávněnému vyplacení nemocenské, získání invalidního důchodu a příspěvku na péči,“ uvádí se v obžalobě.

Živil se jako diskžokej

Na případ policii upozornil detektiv jedné z pojišťoven, který se na obžalovaného muže pověsil poté, co se začal vyhýbat přezkumu trvalých následků, ale domáhal se jejich vyplacení. Ačkoliv podle závěru sociálky měl Jindřich S. trpět těžkým postižení pohyblivosti a orientace, přičemž pro zvládnutí základních potřeb je odkázaný na 24hodinovou péči jiné osoby, detektiv zjistil, že jezdí po klubech jako diskžokej.

„Řídí vozidlo, podílí se na instalaci hudební aparatury, pouští hudbu a ovládá laserové efekty. Během produkce schází z pódia na parket mezi návštěvníky, komunikuje s nimi a chodí si pro pivo,“ napsal detektiv.

Do případu se následně vložili kriminalisté, kteří začali Jindřicha S. sledovat. Muže, který se prezentoval jako těžký invalida, který nevstane ani z postele a na nohou se udrží jen za pomoci francouzských holí, natočili v situacích, kdy se choval jako naprosto zdravý člověk.

Řídil auto, jezdil na nákupy nebo sekal trávník. Při následné domovní prohlídce pak detektivové objevili fotky a videa z rodinných výletů, kde je Jindřich S. zachycen například na lanovce nebo na motorovém člunu, a to bez náznaků jakékoli zdravotní indispozice. Ve stejném duchu se nese i jeho svatba. Na záběrech je vidět, jak zametá koštětem střepy z rozbitého talíře anebo jak tančí s manželkou.

Pro přiznání invalidity Jindřichu S. nebyl podle soudního znalce důvod. „Jeho skutečný zdravotní stav neodpovídá ani úplné ztrátě pracovní schopnosti,“ dodal znalec.

Soudní znalec se chytil do pasti. Za cinknutý posudek dostal trest

Krimi

O tom, jak dokonale měl Jindřich S. předstírat svoji nemohoucnost, svědčí zpráva od pracovnice sociálky, která prováděla v místě bydliště kontroly.

„Většinu dne leží. Sám se bez pomoci druhé osoby neposadí. Stát vydrží pouze malou chvilku s oporou francouzských holí a druhé osoby. Dokáže si dojít pouze na záchod. Neobuje si sám boty, nedokáže si zavázat ani tkaničky. Jídlo musí mít nakrájené a přinesené k posteli. Během dne několikrát ztratí vědomí a poté je naprosto dezorientovaný,“ popisovala úřednice kontrolu s tím, že veškerou péči o domácnost zajišťují jeho rodiče.

Po odhalení případu sociálka provedla revizi přiznané invalidity a rozhodla o jejím zániku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám