Hlavní obsah

Pilot havarovaného ultralightu bude muset vysvětlovat

Novinky, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SMOLÍN

Jako zázrakem jen s tržnou ránou na hlavě vyvázl jednapadesátiletý muž z Rajhradu z nehody jeho ultralehkého letadla, se kterým se v sobotu zřítil na pole nedaleko rychlostní komunikace z Brna do Mikulova. Jak se později ukázalo, muž letěl s podomácku vyrobeným strojem bez povinných technických osvědčení.

Foto: Lenka Juračková

Krajkářka Ivana Dastychová při ukázkách.

Článek

"Letoun dopadl na volnou plochu ve vzdálenosti asi dvou set metrů od mezinárodního silničního tahu," řekl Právu mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Operační důstojník hasičů zprávu o neštěstí přijal ve 13:32 hodin. Na místo vyjely dvě jednotky záchranářů. Hasiči pomohli vyprostit pilota, který po ošetření tržné rány putoval na pozorování do nemocnice. Zdravotníci tak chtěli vyloučit případná další zranění.

Stroj domácí výroby nebyl registrován

Pilota ale čekají těžké chvíle. Havarovaný stroj byl totiž vlastní konstrukce, poháněný dvoudobým motorem Rotax. Kromě nápisu CHINUK na zádi ale neměl žádné jiné znaky. Především mu chyběla povinná imatrikulace, která mimo funkci identifikačního znaku je dokladem způsobilosti stroje k létání.

Další okolnosti nehody proto kromě policie šetří i letecká inspekce.

Anketa

Měl by podle vás být pilot havarovaného ultralightu domácí konstrukce bez potřebných technických osvědčení exemplárně potrestán?
ano, aby odradil podobné kutily
61,9 %
ne, riskoval tím koneckonců vlastní život
38,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 113 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám