Hlavní obsah

Pil jsem až po jízdě, tvrdí řidič autobusu, kterého cestující vyhodil od volantu

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

Z trestného činu obecného ohrožení a z přečinu řízení pod vlivem návykové látky byl ve čtvrtek obžalován u chebského okresního soudu 38letý řidič autobusu Michal Durec. Loni 22. listopadu mu policie naměřila v dechu po jízdě na lince z Aše do Vernéřova 4,67 promile alkoholu.

Pil jsem až po jízdě, tvrdí obviněný řidič autobusuVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

„Cestující autobusu vydal svým jednáním v nebezpečí smrti,“ uvedla státní zástupkyně u chebského soudu, když četla obžalobu. Obžalovaný řidič obžalobu odmítá s tím, že pod vlivem alkoholu autobus neřídil.

„Já jsem se napil až po jízdě,“ argumentoval hned v počátku líčení řidič autobusu, kterého dopravní firma bezprostředně po obvinění propustila z práce. „Neudělalo se mi dobře, protože jsem celý den pořádně nejedl,“ vysvětloval podivnou jízdu řidič.

V autobuse vezl celkem šestnáct cestujících včetně několika dětí. Jeden z nich, 40letý Vojtěch Balog přiměl řidiče ve stanici Vernéřov, aby mu předal řízení. „Říkal jsem mu, že nemůže ožralej řídit,“ vysvětloval Balog. „Bál jsem se o své děti,“ uvedl. Poté, co Balog odvezl všechny cestující do nejbližší zastávky ve Vernéřově, vymohl od něj řidič klíče od autobusu zpět a odjel do Aše do garáží dopravce. Až tam prý vypil tři čtyři deci rumu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Obžalovaný řidič autobusu Michal Durec se na chodbě chebského soudu radil se svou obhájkyní Jitkou Lavičkovou.

V průběhu líčení předstoupilo postupně devět svědků, kteří v listopadu jízdu autobusem absolvovali. Všichni se v podstatě shodli, že řidič se choval podivně, ujížděl při jízdě ke straně vozovky a za jízdy otvíral a zavíral dveře.

Obhájkyně obžalovaného řidiče požádala na závěr soudního jednání, aby byla předvolána soudní znalkyně, která písemně hodnotila míru alkoholu v krvi řidiče. Soudkyně jí vyhověla, a protože chce vyslechnout ještě jednu svědkyni, která k soudu ve čtvrtek nedorazila, odložila líčení na konec června. Obžalovanému hrozí tři až osm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám