Hlavní obsah

Píchala zdravému synovi inzulín, u soudu dostala 6,5 roku

Novinky, zel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za podávání inzulínu zdravému synovi dostala v úterý osmatřicetiletá matka z Havířova od Vrchního soudu v Praze trest 6,5 roku. Předstírala tak chlapcovo vážné onemocnění, podle soudních znalců byl dávkám inzulínu vystaven více než tři měsíce. Žena tak chtěla získat nárok na další sociální dávky, doposud v nich pobírala okolo dvaceti tisíc.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vrchní soud v úterý snížil trest, který ženě letos v dubnu uložil městský soud, o 18 měsíců. Žena má podle rozsudku také zaplatit synovi 200 tisíc korun jako odškodné a 70 tisíc pojišťovně jako náhradu škody.

Podle odvolacího senátu byl původní osmiletý trest příliš přísný. Mezi hlavními důvody pro snížení trestu uvedl předseda senátu Martin Zelenka projevenou lítost obžalované a současný bezproblémový zdravotní stav dítěte.

Syn právě dokončil první třídu s výborným prospěchem a do budoucna by si neměl nést žádné tělesné následky.

Synovi hrozila epilepsie

Pokud by se ale na případ včas nepřišlo, hrozila synovi v krajním případě i epilepsie, nebo hypoglykemické koma.

U chlapce se začaly objevovat třesy, bolest hlavy a nárůst hmotnosti. Matka u něj totiž vyvolala středně těžkou hypoglykemii, tedy nízkou hladinu cukru v krvi. Syn byl kvůli matčině léčbě hospitalizován v pražském Motole. To ale matce nezabránilo, aby v píchání inzulínu synovi pokračovala další čtyři dny, dokud ji na základě zjištění lékařů nezadržela policie.

Pobírala dávky za chození po doktorech

Státní zástupkyně Margita Kralická při dubnovém hlavním líčení upozornila i na to, že žena, která má přiznaný částečný invalidní důchod, pracovala za svůj dosavadní život dohromady jen pár měsíců. Jinak žila z dávek. Zvyšovala je tím, že s dětmi od jejich narození chodila po doktorech a stěžovala si na jejich údajné zdravotní potíže.

Žalobkyně uvedla, že matka za šest let synova života dokázala vytvořit pět diagnóz, z nichž čtyři se ukázaly jako nepravdivé.

„Její motivace je dána touhou nějakým způsobem na sebe ukázat, být něčím zajímavá a snahou po zisku sociálních výhod,“ podpořila v dubnu tezi i soudní psycholožka Jindřiška Záhorská.

Reklama

Výběr článků

Načítám