Hlavní obsah

Pět obviněných za střety s policií v Ostravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Policie obvinila pět z jednadvaceti lidí, které v pátek zadržela při střetech radikálů s policejními těžkooděnci v Ostravě. Vyslechli si obvinění z útoku na úřední osobu, výtržnictví a někteří i z poškozování cizí věci. Dalších 16 lidí zřejmě spáchalo přestupek. Kriminalisté v sobotu zadržené vyslýchali, vyhodnocovali natočené záznamy, řekla mluvčí moravskoslezských policie Gabriela Holčáková.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Někteří demonstranti házeli na policisty v Ostravě kameny a dělobuchy, ti odpověděli slzným plynem.

Článek

Obvinění jsou postupně propouštěni domů. Nejsou důvody vazby. Dva jsou mladiství ve věku 16 a 17 let. Tři pak ve věku 18 až 22 let. Policisté jim kladou za vinu, že na nasazené kolegy házeli kameny a skleněné láhve. Někteří nesou odpovědnost i za poškozená auta.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Policisté při střetech zadrželi 21 lidí.

Dav se po mítinku extremistické DSSS pokusil dostat k ubytovně, kde žijí především Romové, v čemž jim policie přehrazením cesty bránila. V následných střetech bylo zraněno několik policistů i radikálů.

"Už noci jsme zadržené vyslýchali. V některých případech jsme museli počkat, až dotyčné osoby vystřízliví," uvedla Holčáková.

BEZ KOMENTÁŘE: V Ostravě se střetli radikálové s policiíVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

Střety s policií, které skončily zadržením 21 lidí a zraněním několika policistů a demonstrantů, začaly v pátek večer po mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti.

Z davu létaly kameny, petardy či skleněné láhve. Nasazení těžkooděnci pak dav déle než hodinu vytlačovali a snažili se ho rozehnat. Pomáhali jim i městští policisté na koních či slzný plyn.

"Evidujeme zranění tří policistů. V jednom případě je středně těžké a kolega je v pracovní neschopnosti. Jak dlouho potrvá léčení, nevíme. Další dva policisté jsou zraněni lehce. Všechna zranění způsobily házené předměty," uvedla Holčáková. Zraněni podle ní byli i dva demonstranti. V jejich případě jde o tržné rány.

BEZ KOMENTÁŘE: Radikálové v Ostravě házeli dělobuchy a kameníVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

V pouliční bitky s policií se změnila i srpnová protiromská demonstrace v centru Ostravy. V této souvislosti policie obvinila už deset lidí, v ulicích jich tehdy zadržela 62.

Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel řekl, že srpnový a páteční zásah byl stejně náročný.

"Musíme ale říct, že agresivita demonstrantů roste," řekl.

Kužel už dříve uvedl, že srpnový zásah stál přes milion korun, dalších 160 000 korun byla škoda na majetku policie. Na zásahu se tehdy podílelo 300 policistů, 21 z nich bylo zraněno, zranění utrpělo i několik radikálů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám