Hlavní obsah

Peníze okradených klientů advokáta jsou nenávratně pryč

Právo, Jindřich Ginter
Praha

Desítky klientů bývalého advokáta Miloše Vlasáka (38) z Prahy, který podle březnové obžaloby zpronevěřil více než 65 miliónů korun z advokátní úschovy, zřejmě ze svých peněz nic neuvidí.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Peníze, které mu svěřili při prodeji svých nemovitostí, jsou definitivně v trapu. Pražským policistům, kteří případ téměř tři roky vyšetřovali, se je nepodařilo dohledat.

A o moc úspěšnější zatím není ani insolvenční správkyně Lucie Kovářová, která se snaží i pro další věřitele Vlasáka zabavit to, co z jeho majetku zbylo, například dražbou jeho pražského bytu oceněného na 4,3 miliónu nebo aut. Na Vlasákových účtech našla už jen stokorunové zůstatky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Celkem jsou za Vlasákem přihlášeny pohledávky za víc než 100 miliónů korun. Jedinou ubohou satisfakcí pro desítky lidí, kteří ve většině případů přišli o všechno, je, že Vlasák brzo stane před pražským městským soudem.

Příliš dlouhé vyšetřování?

A pokud nebude osvobozen, hrozí mu za zpronevěru pět až deset let. Necelý rok si už odseděl ve vazbě. Insolvenční správkyně Kovářová je však v těžké pozici.

Právu potvrdila, že k některým účtům se nemohla dostat jen proto, že policejní vyšetřování se vleklo příliš dlouho a minuly stanovené lhůty umožňující majitele účtu zjistit, vyzvat k navrácení a zažalovat je.

„Já nejsem policie, nemám takové pravomoci. Banka mi nesdělí, kdo je majitelem účtů, kam peníze směřovaly. Možnosti a pravomoci objasnit toky peněz má policie. Kdybych se k řadě dokumentů dostala dříve, mohlo být insolvenční řízení ve vymáhání peněz poškozených jistě úspěšnější,“ dodala Kovářová.

Domnívá se, stejně jako poškození, že na tak rozsáhlý případ zpronevěry mělo být vyčleněno více vyšetřovatelů, a ne jeden nebo dva policisté. Policie se Právu nevyjádřila s tím, že věc byla dozorována státním zastupitelstvím. To už dříve připustilo, že ve vyšetřování byly nepatřičné průtahy.

Podle vysvětlení pražského městského státního zastupitelství však trvalo tak dlouho proto, že se policie snažila peníze dohledat a zajistit, ale marně. Insolvenční správkyně Kovářová potvrdila, že Vlasák zcela směšoval peníze z úschov se svými financemi.

Například dohledala, že své přítelkyni Vlasák poslal více než milión korun na úhrady jejího nájmu a pojištění. Za svou matku zase zaplatil pražské osmé městské části 140 tisíc korun.

Nejen tyto peníze se snaží získat zpět žalobami z loňského června, které má Právo k dispozici. „Vrátit peníze ale nechce nikdo, koho jsem zažalovala,“ řekla Právu Kovářová.

Za pár set tisíc byt v Praze 8

A kam tedy putovaly desítky miliónů korun od klientů realitní kanceláře Reality 21? Leccos naznačují výslechy dvou žen, které má Právo také k dispozici. Z nich vyplývá, že Vlasák je mohl použít na nákup bytů v Praze, které se chystaly do privatizace.

Spolupracoval přitom s jednatelem Reality 21 Petrem Koubou. Ten vyšetřovatelům řekl, že o zpronevěře peněz nic netušil. Policie ho z ničeho neobvinila. Vlasák například platil za dlužnici závislou na automatech – od městské části kupovala byt a pak ho převedla na Vlasákovu přítelkyni.

Kateřina H. (31) získala do užívání od městské části družstevní byt v Praze 8-Bohnicích v říjnu 2009 za 598 tisíc. Kvůli dluhům z hraní však uvažovala o tom, že jej někomu přenechá. Zašla proto do realitky, kde jí majitel řekl, že byt chce pro sebe.

„Pozval mě k panu Vlasákovi, že se u něj sepíšou smlouvy, že by mi půjčili 700 tisíc. Já si to rozmyslela, protože se dlouho neozval a já ani nedostala peníze. Jednatel realitky ale nechtěl odstoupit,“ popisuje Kateřina H.

V roce 2010 jí městská část nabídla byt k odkoupení za 540 tisíc korun. Na to žena neměla peníze, což byla chvíle, na kterou Vlasák čekal.

„Zaplatil mi dluh u banky 300 tisíc, nájem za březen a duben 11 tisíc korun. Já se ptala, zda mi už vyplatí zbytek peněz, ale Vlasák mi pak řekl, že za mne zaplatili ty dluhy a že mi už nic dávat nebudou,“ uvedla na policii Kateřina H.

V protokolu upřesňuje, že konkrétně s Vlasákem měla smlouvu na 450 tisíc korun, takže podle ní jí měl ještě vyplatit 150 tisíc korun, ale ten jí měl namítnout, že dal sto tisíc ještě za nájemní smlouvu a že jí už nic dávat nebude.

Vlasák Kateřině H. sehnal podnájem v Praze 3 za osm tisíc měsíčně. Kateřina H. ho ale neplatila a dostala výpověď. Jednatel realitky za ni zaplatil ještě asi padesát tisíc. Skončila v azylovém domě.

Reklama

Výběr článků

Načítám