Hlavní obsah

Pavel vděčí za svůj život pohotovému hasiči odnaproti

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověkem na svém místě je Marek Hunkař z Tvrdonic na Břeclavsku. Profesionální i dobrovolný hasič stál na počátku akce, na jejímž konci je zachráněný lidský život. Svůj výkon považuje za samozřejmost.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasičství učarovalo Marku Hunkařovi již v dětství.

Článek

„Pro mě je nejdůležitější, že jsme pomohli, a jsem rád, že soused žije a bude v pořádku. Odměnou pro mě bylo poděkování sousedky,“ dodal skromně.

Čeho se „dopustil“, prozradila partnerka zachráněného veřejným poděkováním na stránkách obce. „Jestli je slovo DĚKUJI dostačující, pak říkám DĚKUJI! Díky, Marku, díky, Páni hasiči, díky, Posádko záchranky, Hana,“ napsala.

V domě na protější straně ulice, kde Marek žije, se 15. listopadu dostal do zdravotních potíží čtyřiapadesátiletý muž. Upadl na schodech a jeho partnerku napadlo běžet pro pomoc naproti. „Přiběhla k nám sousedka, že její Pavel má asi infarkt. Ležel zhroucený na schodech, tak jsem jej začal oživovat srdeční masáží. Hana mezitím volala na linku 112. Řekl jsem jí, ať operátorům tlumočí, že na místě je hasič a resuscituje, ale že budeme potřebovat AED defibrilátor,“ vzpomíná na dramatické chvíle Hunkař.

Žena ještě ani nepoložila telefon a už v obci ječela siréna, protože defibrilátor mají místní dobrovolní hasiči. Kolegové v tu chvíli usilovně masírujícího hasiče rovněž odvedli skvělou práci. Netrvalo ani tři minuty a vyjížděli ze zbrojnice, za méně než pět minut už byli s přístrojem vedle něj. Defibrilátor jim doporučil dva výboje a muže dál oživovali. „Byl jsem strašně rád, že přijeli tak brzy. Po pěti minutách už mi docházely síly,“ konstatoval Marek. Jen o málo později dorazili na místo záchranáři a pacienta si převzali do péče.

Skvělá spolupráce!

„Přibližně po půl hodině se povedlo obnovit krevní oběh. Byla to velká úleva a já musím říct, že šlo o skvělou spolupráci všech zúčastněných. Paní Hanky, našich operátorů, Marka a všech záchranářů,“ říká lékařka jihomoravské záchranné služby Sylva Havelková. Na místo dorazil i vrtulník, aby byl pacient co nejrychleji a nejšetrněji za stálé péče přepraven na koronární JIP Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Pro Marka Hunkaře, který následující den oslavil třiatřicáté narozeniny, to byla samozřejmost, která patří k jeho práci. Pochází z hasičské rodiny, děda, strýc i otec načichli hasičstvím a on sám již od osmi let následoval jejich vzor. Patnáct let už vyjíždí k požárům a dalším zásahům, posledních devět let i jako profesionální hasič.

Reklama

Výběr článků

Načítám